• Külföld

Tárgyalása előtt halt meg az auschwitzi haláltábor őre

Napok múlva tartották volna annak a 93 éves férfinak a tárgyalását Németországban, aki az auschwitzi haláltábor őreként több, mint ezer ember meggyilkolásában volt bűnrészes. Ernst Tremmelt azonban holtan találták az otthonában.

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

Tremmel SS-tisztként 1942 novembere és 1943 júniusa között volt Lengyelországban a nácik egyik leghíresebb haláltáborának őre. A tárgyalását a bíróság eredetileg április 13-ára tűzte ki – írja a Guardian.

A tárgyalásra azonban már sosem fog sor kerülni, mivel a hanaui rendőrség ma reggel megerősítette a 93 éves férfi halálát. Arról nem adtak ki információkat, hogy mi okozta Tremmel halálát.

Németországban az utóbbi hónapokban tartják az utolsó, Holokauszthoz kapcsolható tárgyalásokat – a náci katonák hatmillió, többségében zsidó embert öltek meg. A közeljövőben két férfi és egy nő ítélethozatalára sor kerül – mindhárman a 90-es éveikben járnak, és szintén bűnrészesei voltak az auschwitzi táborban több százezer ember meggyilkolásának.

A 95 éves Hubert Zafke, az egykori auschwitzi felcser, és a 94 éves Reinhold Hanning tárgyalása már elkezdődött – Hanning, akárcsak Tremmel, a haláltábor egyik őre volt. A 92 éves Helma M. rádiósként dolgozott a táborban, a vádak szerint 260 ezer meggyilkolásához járult hozzá – az ő tárgyalásának időpontját még nem tűzték ki a német bíróságok.

Top 0