• Külföld

Tapintható a feszültség Brüsszelben: terrortámadástól tartanak

A negyedikre, vagyis a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség szintjét Brüsszel térségében, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek tudomást. A belga fővárosban négy napja feszültek az emberek.

Belga katonák az utcán. Fotó: Europress - John Thys - AFP

Belga katonák az utcán. Fotó: Europress - John Thys - AFP

A nemzetbiztonsági tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint Charles Michel belga miniszterelnök személyesen mondta el, hogy többen, több merényletet is terveznek az országban. A hírt alátámasztja az is, amit a belga média tudott meg: a főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál, amit "a nyomozás érdekeire való tekintettel" a miniszterelnök nem kommentált.

Mindenhol katonák vannak.

Mindenhol katonák vannak.

Arra viszont külön felhívta a belgák figyelmét, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, a tömegrendezvényeket, koncerteket, a tömegközlekedést, tartsák tiszteletben és segítsék a biztonsági ellenőrzéseket, ne terjesszenek pletykákat. Azt is kérte, kövessék a hivatalos szervek tájékoztatásait. Ezzel gyakorlatilag hivatalossá tette azt, amit a belgák maguk is napok óta éreznek. Azt, hogy baj van.

"Legyenek éberek és óvatosak, de ne essenek pánikba" - ezt kérte a Brüsszelben élőktől a miniszterelnök.

Tapintható a feszültség az utcákon. Fotó: Europress / Nicolas Maeterlinck - BELGA / AFP

Tapintható a feszültség az utcákon. Fotó: Europress / Nicolas Maeterlinck - BELGA / AFP

A Faktornak sikerült elérnie egy Belgiumban élő magyar nőt, azt kérte, ne írjuk le a nevét. Azt mondja, hogy napok óta pánikhangulat uralkodik Brüsszelben. „Ha most kisétálok sarokra, ugyanazt látom, mint korábban. Az emberek behúzódtak az otthonaikba, kevesebbet járnak ki a házból, nem mennek étterembe sem. De ez nem a hajnali bejelentés miatt van, három-négy napja érezni a feszültséget. Csak, hogy ez nem tarthat örökké, hétfőn menni kellene dolgozni. Nem tudom, hogy akkor mi lesz. Az ember nem akar munkába menni, de muszáj.”

A hétvégén csak villamossal és busszal lehet közlekedni, mert szombatra és vasárnapra, ahogy a Faktor is megírta, a metrót leállították. Emellett úgy döntöttek, növelik a biztonsági intézkedéseket a tömegközlekedésben, ami a reptereket és pályaudvarokat is érinti.

Nem jár a metró. Fotó: Europress / Nicolas Maeterlinck - BELGA / AFP

Nem jár a metró. Fotó: Europress / Nicolas Maeterlinck - BELGA / AFP

Szombatra több múzeum bezárt és több focimeccs is elmarad, például a Lokeren-Anderlecht mérkőzés, erről a Faktor is írt. Emellett a kormány arra kérte a nagyobb rendezvények, koncertek, sportesemények szervezőit, hogy vegyék fel a kapcsolatot a központi válságközponttal, és amennyire lehet, csökkentsék az ilyen rendezvények számát.

Ezen kívül egyre több katona és rendőr van az utcákon, és telefonos forródrótot is létrehoztak, amelyen bárki érdeklődhet a helyzetről, vagy tanácsot kérhet a krízisközponttól. 

Tankokat látni a belga utcákon. Fotó: Europress / Nicolas Maeterlinck - BELGA / AFP

Tankokat látni a belga utcákon. Fotó: Europress / Nicolas Maeterlinck - BELGA / AFP

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a nemzetbiztonsági tanács várhatóan vasárnap délután ül össze újra, és akkor a Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) is újra értékelni fogja a terrorfenyegetettség szintjét.

A kormánytól független OCAM hajnalban döntött arról, hogy a legmagasabb fokozatra emelik a készültséget. Az intézkedés azután lépett hatályba, hogy Belgiumban őrizetbe vettek egy embert a párizsi terrortámadásokkal összefüggésben. A terrorizmussal vádolt ember nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de úgy tudjuk, ő a harmadik, akit a párizsi eseményekkel kapcsolatban vád alá helyeztek Belgiumban.

Top 0