• Külföld

Tanárok zárták le az utat, mert nem kapnak fizetést

Hétfőn Munkácson azért tüntettek a helyi szakközépiskolák tanárai, mert tavaly december óta nem kapnak fizetést, de a diákok ösztöndíja is elmaradt. Múlt hét óta pedig nem tudják fűteni a kollégiumokat sem.

Nagyjából 200 szakközépiskolai tanár hétfőn délután két órára lezárta Munkács több utcáját és a Csap-Kijev autóutat. Előre bejelentették, hogy tüntetni fognak. Azért tiltakoznak, mert múlt év decembere óta nem kapnak fizetést, a diákok pedig ösztöndíjat. A múlt hét óta pedig a szakközépiskolák és a kollégiumok gázszámláit sem tudják fizetni. A tüntetők azt követelik, hogy az állam azonnal oldja meg a problémákat.

A pedagógusok a tüntetést figyelmeztetésnek szánták. Ha a tanintézeteik működtetésének központi költségvetésből való finanszírozását nem újítja fel az állam, akkor március 2-ától bizonytalan ideig tartó forgalmat akadályozó tüntetésbe kezdenek.

A szakközépiskolákat az idei évtől a megyei költségvetésből kellene fenntartani. Kárpátalja megye büdzséjében azonban nem irányozták elő a megfelelő összegeket, így a fenntartási költségeket a városi önkormányzatoknak kell fizetniük. Munkácson az iskolák fenntartása és működtetése a város éves költségvetésének a negyedét elvinné. Az önkormányzat ezért az ukrán állam vezetőihez fordult. A parlament február elején meghozta a megfelelő döntést a szakközépiskolák központi finanszírozásáról, az iskolák azonban mostanáig sem kaptak pénzt – írja az MTI.

Top 0