• Belföld
Faktor

Támadnak a poloskák: így védekezhetünk ellenük

A téli hideg közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk poloskákkal a lakásban. A legtöbben tanácstalanok, hiszen az lenne a legegyszerűbb, ha szétnyomnák az idegesítő rovarokat. De nem lehet, hiszen akkor marad a rettenetes bűz. De akkor mit tehetünk ellenük?

Egyre csak növekszik a poloskák száma Magyarországon. Már most is berepkednek az otthonokba, búvóhelyet keresnek a téli hideg ellen. A címeres poloskák az emberre nem veszélyesek, de a zöldségekben, gyümölcsökben nagy kárt tudnak okozni. Ezen felül pedig van egy roppant kellemetlen szokásuk: ha veszélyt éreznek, bűzt árasztanak magukból.

Főleg a nagyvárosokban szaporodtak el. Budapest után Debrecenben és Pécsett szenvednek tőle a legjobban egy új térképes alkalmazás szerint. De Soprontól Makóig az ország jelentős hányadán jelentették a nem kívánatos élőlényeket és a fertőzés egyre terjed.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Hogyan szálljunk szembe velük?

  Természetes ellenfelük nincs, mivel a poloska is import élelmiszerekkel került az országunkba. A bűzmirigyei miatt pedig a madarak sem fogyasztják. De van pár praktika, amikkel harcolhatunk ellenük.

  1. Szúnyogháló felszerelése

  A szakemberek szerint az egyik leghatékonyabb módszer, ha szúnyoghálót szereltetünk a nyílászárókra. Így szellőztetés közben sem tud bekerülni a lakásba.

  2. Fokhagymaoldat készítése

  Négy teáskanál szárított fokhagymaport kell beletenni fél liter vízbe. Ezzel az oldattal kenjük be az ablakpárkányokat, ajtókereteket.

  3. Mentaolajjal permetezni

  A legtöbben erre a módszerre esküsznek. Fél liter vízbe kell belekeverni a mentaolajat (legalább 10 cseppet). Az oldattal fújjuk be az ablak- és ajtókereteket és azokat a helyeket, ahol szívesen tanyáznak a poloskák. Ha félünk, hogy az olaj foltot hagy, akkor a vízbe tehetünk szárított mentaleveleket is, ekkor azonban használat előtt hagyjuk állni az oldatot. Hatásos lehet az is, ha cserepes mentát helyezünk az ablakokba.

  4. Csapdát állítani

  Töltsünk szappanos vizet egy tálcára, majd világítsuk meg egy olvasólámpával. A poloskák belemásznak és megdöglenek.

  5. Bepöccinteni egy pohárba

  Ha meglátunk egyet, egy pohárba vagy egy tálba készítsünk mosószeres vizet. Egy bot segítségével pöccintsük bele a poloskát ebbe. A víz miatt nem tud majd kimászni. Gyorsan vigyük, és borítsuk a mosdóba. Így nem tud majd bűzt ereszteni.

  6. A mosószeres oldat is hatásos

  Készítsünk mosószeres oldatot egy szórófejes üvegben. Ezzel fújjuk le őket és minden repedést, rést, ahol megbújhatnak.

  7. Használjuk a hagyományos rovarölőt

  Természetesen használhatjuk a jól bevált légy- vagy szúnyogriasztókat is. Viszont vigyázzunk, ezeknek ránk nézve is van egészségügyi kockázata!

  8. A nikotin itt is öl

  Egy csomag cigarettát törjünk össze és áztassuk be 4 liter melegvízbe. Egy fél nap után szűrjük le, majd keverjünk bele két evőkanál mosogatószert. Ezzel permetezzük be a rovarokat és a lakás azon pontjait, ahol felbukkanhatnak.

  9. Fújjuk le őket hajlakkal

  Ezzel a módszerrel azonnal lebénulnak, így anélkül tudjuk őket kidobni, hogy szét kellene lapítani őket. Így nem lesznek büdösek se.

  10. Helyezzünk ki ragasztócsapdát

  A légypapír vagy ragasztócsapda kihelyezése is hatásos lehet, bár egyáltalán nem esztétikus. A rovarok beleragadnak és egy idő után elpusztulnak. Nincs más dolgunk, mint kidobni az egészet a szemetesbe.

  Kommentek:

  Top 16