• Külföld

Tajvani földrengés: Találtak néhány túlélőt

Több mint 60 órával a szombat hajnali tajvani földrengés után túlélőket mentettek ki a romok alól Tajnan városában. Az elmúlt három napban a környéken 68 utórezgést jeleztek a műszerek - számolt be a helyi média.

Az már biztos, hogy 38 ember meghalt a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengésben, amelynek következtében Tajnanban egy 16 emeletes toronyház is összedőlt. A halálos áldozatok túlnyomó többsége ebben az épületben volt.

A város polgármestere szerint száznál is több lehet végül a halottak száma. A földrengésnek már több mint 500 sérültje van.

Hétfőn az esti órákban egy 8 éves kislányt sikerült kiszabadítaniuk a mentőknek. Gyakorlatilag sértetlenül megúszta a földrengést, de legyengült és kiszáradt a romok alatt. Egy órával később egy 28 éves vietnami nőt is kisebb sérülésekkel, élve emeltek ki a romok közül. A hajnali földrengés idején az ötödik emeleten aludt. Egy Li nevű férfi, akit szintén ma szabadítottak ki a romok alól, a beszámolók szerint rezignáltan vette tudomásul az orvosok közlését: lábának egy részét amputálni kell.

Forrás: Twitter.

Forrás: Twitter.

Az egyik mentő mégis a „hiábavaló próbálkozások napjának" nevezte a hétfőt. Azt mondta, hogy a harmadik nap végére úgy döntöttek, bevetik a nehézgépeket is, hogy gyorsabban haladjanak. Tudják: a hidegben, víz és élelem nélkül rohamosan csökken annak az esélye, hogy túlélőket találjanak a romok alatt.

A leköszönő tajvani elnök a helyi kórházban többek között egy olyan asszonyt is meglátogatott, aki fizikailag alig sérült meg, de lelkileg szinte összeomlott, mert a férje meghalt, fiáról és terhes menyéről pedig egyelőre nincs hír. Az elnök azt ígérte, hogy mindent megtesznek, hogy megtalálják azokat, akik eltűntek.

Caj Ing-ven, a májusban hivatalba lépő új elnök ugyancsak kórházban lévő sérülteket keresett fel. Azt mondta, hogy kormánya felül fogja vizsgálni a régebbi épületeket és szükség esetén megerősítik, földrengés-biztossá teszik őket.

A tajvani földrengés-jelző központ szerint szombat reggel óta 68 utórezgést észleltek, abból négyet hétfőn. Erősségük a Richter-skála szerint 3,5 és 4,3 közötti volt. Közülük 54-et a lakosság nem érzett – írja az MTI.

Top 0