• Külföld
Faktor

Tajvani földrengés: még több halott, őrizetbe vették az építtetőt

Tovább nőtt a tajvani földrengés áldozatainak száma. Eddig 41 holttestet emeltek ki a Tajnanban összeomlott toronyépület romjai közül. A hatóságok kedden őrizetbe vették az építtetőt, egy ingatlanfejlesztő cég vezetőjét gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A földrengés óta több mint 72 óra telt el, a kutatás a túlélők után pedig egyre intenzívebben folytatódik. Az összedőlt 16 emeletes épület nagyobb betondarabjait munkagépekkel mozgatják.

Még mindig 109 embert keresnek, a mentők pedig továbbra is életjeleket hallottak a romok három pontjáról. Kedden is több áldozatot találtak, köztük egy 27 éves nőt 3 éves fiával. Utánuk egy 15 éves fiú holttestét is kiemelték. Mostanra majdnem 540 sérültről lehet tudni, 90 ember pedig még mindig kórházban van.

Forrás: Europress - AFP/Sam Yeh

Forrás: Europress - AFP/Sam Yeh

A helyi ügyészség elkezdett nyomozni a Vej-kuan Csinlung lakóparkban összeomlott toronyház építési körülményei után. Felmerült ugyanis annak a gyanúja, hogy nem a szabványok szerint épült a ház, és a felhasznált anyagok minősége is rossz volt. Az építtető cég vezetője mellett két másik ember ellen is eljárást indítottak.

A toronyházat a kilencvenes évek elején építették. A szakértők szerint azóta már változtak az építési szabályok. A romok között olajoskannákkal megtoldott falrészek is voltak. A szakértők szerint azonban ezeknek nem volt statikai funkciójuk, csak arra kellettek, hogy esztétikai okokból megvastagítsák a falat.

A 6,4-es erősségű földrengésről szóló első hírek először két toronyépület összeomlásáról szóltak. Egyes források akkor 16, mások pedig 17 emeletes ház összeomlásáról számoltak be. A hivatalos tajvani híradások szerint az épület 16 emeletes, és egy alagsori szintje is volt.

Tajvan déli részén hétfőig 68 utórezgés volt, kedden reggel a sziget keleti részén 5,1-es erősségű rengést mértek. A keddi földrengés utáni sérültekről egyelőre nem lehet tudni – írja az MTI.

Top 0