• Külföld

Ketten meghaltak, az embereket fellöki a vihar a járdán

Legalább két halottja és 74 sérültje van a Nepartak nevű tájfun pusztításának Tajvan szigetén. Háztartások százezrei maradtak áram nélkül, több mint 15 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

A viharos szél és az eső elsősorban a délkeleti részen fekvő Tajtung megyében okozott jelentős károkat. Az egyik halott egy katona, akit egy sziget partjáról ragadott magával a tenger. A másik áldozat egy népszerű üdülőparti szakaszon fulladt vízbe.

A legfrissebb jelentések szerint 400 ezer háztartásban ment el az áram, de körülbelül 150 ezer lakásban már helyreállították a szolgáltatást.

A sérültek között vannak olyanok is, akikre ablaküveg esett, míg voltak, akiket a szél borított fel. Több száz fa dőlt ki, reklámtáblák hullottak le épületekről. Egy raktárépületnek a teljes tetejét leszakította a trópusi szélvihar.

A szigeten leállították a vasúti közlekedést, több mint 600 helyi és nemzetközi légi járat indulását törölték, és 180 repülőgép később indul – írja az MTI.

A Nepartak helyi idő szerint nem sokkal péntek reggel hat óra előtt érkezett Tajvan partjaihoz, a szél erőssége helyenként elérte a 163 kilométert óránként. A tájfun 12 kilométeres óránkénti sebességgel halad északnyugat felé, és becslések szerint körülbelül 8 órát tombol Tajvanon. A vihar várhatóan pénteken, az esti órákban eléri a délkelet-kínai Fucsien tartományt. A kínai előrejelzések szerint szombaton reggel érkezik Kelet-Kínába.

Kommentek:

Top 0