• Belföld
Faktor

Tagadja a rendőrgyilkosságot Győrkös, megrémült, hogy a feleségét lőtte le

Állítja, nem bántani akarta a rendőröket, csak megállítani.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Győrkös István tagadja, hogy bűnös lenne Pálvölgyi Péter nyomozó halálában. Azt mondja: nem bántani akarta a rendőröket, csak visszatartani őket a gépkarabéllyal. Amikor meghúzta a ravaszt, azt gondolta: a feleségét találta el.

Nem vagyok bűnös Pálvölgyi Péter halálában, de a fegyvertartási bűncselekményt elismerem

- mondta a 78 éves férfi. Korábbi vallomásaiból felolvastak né­hány megrázó részletet is - írja a Bors. Ak­kor azt mondta, váratlanul érte, hogy megjelentek a házánál a nyomozók, akiket – állítása szerint – csak addig akarta visszatartani, amíg ügyvédje megérkezik.

Míg rendőrök szerint a felesége engedte be őket, Győrkös azt állította: rátörték az ajtót, és azért vette magához a fegyvert, hogy távol tartsa őket, de egyiküket sem akarta lelőni. A helyzet azután mérgesedett el, hogy az egyik rendőr észrevette, hogy Győrkös valamit tart a kezében.

Pálvölgyi Péter nyomozó vezette az akciót, és a négy rendőr közül egyedül ő lépett abba a helyiségbe, ahol a férfi és a felesége is tartózkodtak:

Mi van magánál?

– kérdezte Pálvölgyi a férfit.

Az, ami maguknál

– röviden ennyit válaszolt a nyugdíjas. Pálvölgyi ezután rákiáltott, hogy tegye le a fegyvert, de megadás helyett Győrkös egy három lövésből álló sorozatot adott le a gépfegyverből. Az egyik lövés a nyomozót a fején találta el, aki mindössze három perc alatt, úgynevezett vérterheléses fulladásban halt meg.

Győrkös ezután átlépett a halott rendőrön, majd bebújt az ajtó mögé, ugyanis Pálvölgyi kollégája a sortűzre válaszul lőni kezdett. Ekkor a férfi is megsérült, bár nem életveszélyesen.

Meghúztam a ravaszt, és azt gondoltam, te jó ég, csak nem találtam el a feleségemet?

- idézték a férfi vallomásából. Két órával később a TEK fogta el. Az első két nap kihallgatták Pálvölgyi kollégáit, aki részt vettek az akcióban. Elsőként egy nyomozónő beszélt. Azt mondta, hogy nagyon gyorsan történt minden, így az esetből csak villanások maradtak meg benne, de az bizonyos: ő végig kint állt az ajtónál, majd ő volt az, aki kirohant, és telefonon segítséget kért.

A rendőrnő egyértelműen állította: Győrkös lőtt először. Kollégája elmondta, hogy nyolc lövést adott le Győrkösre, mivel nem látta, hogy áll a nyugdíjas. Először vaktában tüzelt, így nem is lehetett a helyszínen tudni, hogy kinek a golyója végzett Pálvölgyi Péterrel. Azonban egy nappal később bebizonyosodott, hogy a Győrkös gépkarabélyából kilőtt golyó okozta a halálos sérülést.

Kommentek:

Top 0