• Belföld
Faktor

Friss jelentés: veszélyes lehet, ha ilyen hűtője van

Több mint 500 készüléket vizsgáltak meg a legnépszerűbbek közül.

Illusztráció: Europress-Damien Meyer/AFP

Illusztráció: Europress-Damien Meyer/AFP

Műanyag hátlapjuk miatt a hűtők és fagyasztók közel fele tűzveszélyes - állítja egy friss jelentés. A kutatás során több mint 500 készüléket vizsgáltak meg a legnépszerűbbek közül.

A hűtők és fagyasztók közel fele tűzveszélyes - állítja a brit Which? nevű fogyasztóvédelmi csoport - írja a Pénzcentrum. A szervezet által elvégzett kutatás több mint 500 készüléket vizsgált meg, melyek a legnépszerűbbek közé tartoznak. Bár mindegyik készülék megfelel a jelenlegi biztonsági előírásoknak, a termékek 45 százaléka olyan műanyagból készült, amely a Which? saját, a hivatalosnál szigorúbb tűzpróbáján megbukott.

A bukott termékekről publikáltak egy "ilyet ne vegyél" listát. Az összesítés 251 készüléket tartalmaz, az alaptermékektől egészen a felső kategóriás készülékekig, melyek közül van olyan, amely 2 000 fontba (690 ezer forintba) kerül. A vizsgálat azt is állítja, hogy az egyes gyártók által "tűzállónak" minősített műanyagok is képesek lehetnek felgyorsítani a lángok terjedését egy lakástűz esetén. A szervezet véleménye szerint nem biztonságos termékek listája itt érhető el.

Vannak azonban pozitív példák is: ilyenek például a Beko által készített termékek, amelyeket az utóbbi években már nem műanyaggal borítanak, de nem érintett a Samsung, az LG és a Miele sem.

A Which? szóvivője azt mondta, hogy a piacon lévő összes hűtő és fagyasztó megfelel az érvényben lévő biztonsági előírásoknak, csakhogy véleményük szerint ezek az előírások nem megfelelőek. Az általuk elvégzett, a hivatalosnál jóval szigorúbb tesztek során ugyanis kiderült, hogy a műanyag borítások közül egyik sem volt képes 30 másodpercig ellenállni a lángoknak.

A hűtőszekrényekkel kapcsolatos biztonsági előírások fontossága azt követően került reflektorfénybe, hogy tavaly júniusban Londonban leégett a Grenfell Tower. A több mint 70 emberéletet követelő tűzeset forrásaként egy hibás Hotpoint hűtőszekrényt azonosítottak.

A brit háztartási készülékek gyártóinak kereskedelmi szövetsége ugyanakkor azzal vádolta meg a Which?-t, hogy feleslegesen kelt riadalmat. Véleményük szerint minden forgalomban lévő készülék megfelel a törvényben megkövetelt biztonsági előírásoknak.

A Logikot és a Currys Essentials-t birtokló Dixons Carphone, illetve a Hoover Candy és a Smeg úgy nyilatkoztak, hogy termékeik eleget tesznek a tűzvédelmi előírásoknak. A Gorenje már megszüntette a műanyag hátlappal készített modellek gyártását. Idén nyáron szintén leáll ezek gyártásával a Bush-t birtokló Sainsbury’s. Januárban szigorodni fognak a hűtőkre és fagyasztókra vonatkozó előírások, de ezek sem fogják tartalmazni a műanyag teljes tiltását.

Kommentek:

Top 0