• Külföld
Faktor

Szürreális és horrorisztikus volt - szemtanúk beszámolói a brüsszeli robbantásokról

A legfrissebb jelentések szerint 34 ember halt meg a bombamerényletekben, amelyek a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történtek. Egyre több beszámoló jelenik meg túlélőktől a nemzetközi sajtóban a robbanásokról és az azt követő káoszról.

Az első két robbanás a Zaventem reptéren volt, 8 óra körül. Egy utas épp a check-in pultokhoz indult, amikor nagy zajt hallott és egy villanást látott.

Az anyám a földre esett, eltalálták. Én csak eldobtam a csomagomat, és a földre vetettem magam. Egy gyerek tűnt fel, nagyon vérzett. Megpróbáltam egy zsebkendővel segíteni neki, de nem volt elég

- mondta a nő a New York Timesnak.

Egy másik szemtanú a Politicónak leírta a káoszt a robbanás után:

Mindenütt testek voltak, fej nélkül. Volt egy nő, aki sírt, és közben a gyerekét szorította magához azt kiabálva: Hol van a kisbabám? Mondtam neki, hogy a karjában van, de azt mondta, hogy van egy másik gyereke is, akit nem talál.

Egy férfi, aki a check-in pultoknál áll sorba, arról számolt be, hogy a két robbanás között körülbelül 10 másodperc volt. A második, ami a plafont is leszakította, mindössze harminc méterre tőle történt. Utána elkezdett rohanni, közben pedig sebesülteket és két halottat is látott.

Nagyon nagy volt a pánik. Az emberek össze-vissza rohangáltak.

- mondta a Guardiennek.

A reptér egyik dolgozója szerint arab kiáltások hallatszottak a robbanás előtt, és a második robbanás jóval nagyobb volt, mint az első.

Horrorisztikus volt. Legalább hét halott embert láttam. Vér volt. Az embereknek nem volt lába. Láttad a testüket, de a lábukat nem.

A második merénylet több mint egy órával később, a Maelbeek metróállomásnál történt, több EU-s épület közelében. Egy brit férfi, aki az érintett metróvonalon utazott, ezt mondta a robbantásról a Guardiannek:

Néhány másodperccel azután, hogy a metró elindult, volt egy óriási dörrenés, a vezető gyorsított, majd megállt. Arts-Loi és Maelbeek között voltunk. Annak, aki hall, kevés kétsége lehetett afelől, hogy mi történt. … Egy vagy két perc múlva nagyon sok füst lett és műanyagszag, egyre melegebb volt és nehéz volt lélegezni.

Az utasok a két megálló között ragadtak, de a férfi szerint hamarosan tájékoztatták őket a metró munkatársai, hogy robbanás történt. Ezután körülbelül 15 percig tartott, mire mindenkit kijuttattak.

A felszínen nem volt semmi segítség, mindenki csak ment a maga útjára. A rendőrök elállták az utakat, és azt mondták nekünk, hogy ők sem tudnak sokkal többet, mint mi, és az egész szürreális volt.

Egy lobbista, aki abban a szerelvényben volt, amelyik éppen elhagyta az állomást, így írta le a történteteket a Politicónak:

A fények kialudtak, füst volt mindenhol, több robbanás hallatszott, mindenki a földre vetette magát. … Nem tudtuk, hogy a zajok, amiket hallunk pisztolylövések vagy bombák voltak, de jobbnak láttuk elmenekülni onnan.

Schiffer András repülőgépe nem sokkal a robbantások után érkezett meg a reptérre, itt elolvashatja, hogyan számolt be a Faktornak a támadásokról. Összefoglalónkat a merényletekről pedig ide kattintva találja.

Top 0