• Belföld
Faktor

Kötelező lenne a szűrés, de nincsenek meg hozzá a feltételek

Egy két évtizedes rendelet szerint a betegségek megelőzése lenne az elsődleges, azonban úgy tűnik, hogy a mai magyar egészségügy alkalmatlan a nagy tömegek szűrésének befogadására.

Gondok vannak a magyar egészségüggyel: egy 1997-es miniszteri rendelet szerint a panaszmentes betegeket is szűrővizsgálatokra kellene küldeni, azonban a mai magyar egészségügy alkalmatlan nagy tömegek szűrésére – írja az InfoRádióra hivatkozva a 24.hu.

Illusztráció

Illusztráció

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy nincsenek meg azok a feltételek, amik a rendelet betartatásához szükséges: hiányzik a megfelelő rendelőintézeti, szakorvosi, asszisztensi kapacitás, valamint a megfelelő diagnosztikai háttér.

Vannak olyan vizsgálatok, mint a méhnyakrák-, az emlő- és a végbélrákszűrés, amik eredetileg kötelezőek lennének, mégis az tapasztalható, hogy csak a panaszos betegeket küldik ezekre.

Selmeczi elmondta:

ezeknek a vizsgálatoknak rutinszerűeknek kellene lenniük, de erre nincs meg sem a személyi, sem az eszközfeltétel.

A szakértő azt is hozzátette, hogy véleménye szerint az embereket ösztönözni kellene a vizsgálatok elvégzésére, például a rendszeresen szűrésre járó emberek járulékának a csökkentésével.

Kommentek:

Top 0