• Külföld
Faktor

Forradalmi újítás a repülésben, ez a fejlesztés mindent megváltoztathat

A tervek szerint az új utasszállító hangrobbanás nélkül lépi majd át a hangsebességet.

A NASA kedden bejelentette, hogy leszerződött a Lockheed Martinnal egy olyan szuperszonikus kísérleti repülőgép (X-plane) fejlesztésére, ami hangrobbanás nélkül lépheti át a hangsebességet.

A 247,5 millió dolláros szerződés értelmében a Lockheed tervezi és építi a repülőgépet, és 2021-ben már az első tesztrepülést is végrehajtanák vele. A kísérleti repülőgép a tervek szerint 55 ezer láb (16 764 méter) magasságban haladna, 940 mérföldes (1513 kilométeres) óránkénti sebességgel, és hangrobbanás helyett csak akkora zajt csapna, mint amikor becsukják egy kocsi ajtaját.

A NASA azt tervezi, hogy 2022 közepére a kísérleti gép már repülhető lesz. A végső cél, hogy létrehozzanak egy csöndes, szuperszonikus gépet, ami új lehetőségeket nyitna meg a szállítmányozásban és utasszállításban.

Donald Trump amerikai elnök a múlt hónapban hagyta jóvá a szövetségi költségvetést, amiből a projektet teljes egészében finanszíroznák. A Lockheed viszont csak később szerelné be a gépbe az utasüléseket: előbb ugyanis be kell bizonyítani, hogy képesek hangrobbanás nélkül repülő szuperszonikus gépet fejleszteni. Ezután a Szövetségi Légügyi Hatóságnak (FAA) fel kell oldania a szuperszonikus civil utasszállítók lakott területre vonatkozó berepülési tilalmát - Defence Talk.

Kommentek:

Top 0