• Külföld
Faktor

Szúnyogírtó hadjáratba kezd Kína

Nyolchónapos szúnyogirtó hadjáratot indít az 55 milliós kelet-kínai Csöcsiang tartomány, hogy elejét vegye a zikavírus okozta járványnak. A döntés összefügg azzal is, hogy a tengerparti tartomány székvárosában, Hangcsouban tartják majd szeptemberben a G20-ak csúcstalálkozóját.

Elsősorban a városi és vidéki veszélyzónákra összpontosítanak: a sűrűn lakott településközpontokon kívül a piacok, a közlekedési csomópontok, vasútállomások környékére.

A tartományi kormányzat arra kérte a helybélieket, hogy tartsák tisztán az otthonukat és a munkahelyüket, szüntessék meg a szúnyogtenyészeteket. Csöcsiangra már a kora tavaszi időszakban is meleg, párás időjárás a jellemző, ami növeli a zikavírus terjesztésének veszélyét. Ráadásul a vírust hordozó szúnyogokból nagyon sok van a tartomány különböző részein.

A Kína keleti partvidékén lévő tartományban tavaly több mint 10 millió hazai turista járt, egyes városaiban, így például Vencsouban, Jivuban vagy Ningpóban pedig gyakran fordulnak meg külföldi üzletemberek, konferenciák résztvevői. Mindez növeli a járványveszélyt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Kínában eddig legalább 9 zikavírusos megbetegedést észleltek, ezekből négyet Csöcsiangban. Egy beteg már gyógyultan elhagyhatta a kórházat. A többiek között van két gyerek, egy 6 és egy 8 éves, akik Venezuelából tértek haza, egy fertőzött Suriname-ből tért vissza, hárman a Fidzsi-szigetekről és Szamoáról.

    Szakértők szerint a meleg évszakok közeledtével nő a vírus megjelenésének veszélye Ázsiában, Délkelet-Ázsiában.

    Top 16