• Belföld
Faktor

Felébredtek és özönlenek a szúnyogok, kezdődik az irtás

Idén június 1-jén indul az országos szúnyoggyérítési program. A kivitelezés a Szigetközben és a Tisza-tónál kezdődik, mivel ott van a legtöbb a vérszívó.

Az elmúlt hetek esős időjárása miatt több helyen is elkezdtek fejlődni a szúnyogok. A Szigetközben már jelentős szúnyogártalomról lehet beszélni, ezért június 1-től Mosonmagyaróvár és Győr térségében szúnyoggyérítést végeznek. A levegőből és a földről is elkezdik a védekezést, kiegészítésül pedig megkezdik a tenyészőhelyeken a lárvák biológiai gyérítését is. A turisztikai régiók közül elsőként a Tisza-tó körüli településeken irtják a szúnyogokat a levegőből.

Felébredtek.

Felébredtek.

A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, a szúnyoggyérítés éppen aktuális heti ütemterve május 30-ától folyamatosan elérhető lesz a katasztrófavédelem honlapján.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön túl sok a szúnyog. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok számát, és ezek alapján végeznek szúnyoggyérítést.

A katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen az állatok védelme miatt fontos, hogy időben értesüljenek a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A levegőből esténként gyérítik a szúnyogokat, a földi irtás pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre. A felhasznált irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, az emberekre háziállatokra, melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelenek - tájékoztatott Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője.

Kommentek:

Top 0