• Külföld
Faktor

Sokkal több migráns nő szül, mint európai

Kétségbeejtő statisztika látott napvilágot Dániában.

Dániában a múlt évben minden ötödik kisbaba nem dán édesanyától, hanem a közelmúltban érkező vagy másodgenerációs migránstól született. Tavaly 61614 csecsemő jött világra Dániában, de 21,6 százalékuk édesanyja nem dán állampolgár - írja az RT News.

Ez a trend pedig úgy tűnik, idén is folytatódni fog. A legtöbb külföldi anya Szíriából érkezett Dániába, de a török kismamák is egyre többen vannak. A növekedés jelentős, 2007-ben még csak az anyák 13,5 százaléka volt nem-dán.

A szakértők szerint ez a folyamat nagy mértékben átformálhatja a dán társadalmat, elsősorban gazdasági és kulturális következményei lehetnek a migránsszüléseknek. A szociális kiadások jelentősen megnövekedhetnek – ami azért is fájó hír a lakosoknak, mert a migránsválság kirobbanása óta Dánia így is jelentős összegeket fordít a migránsok ellátására. A sok muszlim vallású kisgyerek pedig az oktatást is kihívások elé állítja.

2016-ban legalább 6000 menedékkérelmet nyújtottak be a dán hivatalokhoz, becslések szerint legalább 12 ezer fős migránsközösség élhet jelenleg az országban.

Kommentek:

Top 0