• Politika
Faktor

Szükséges, de nem elégséges - ellenzéki reakciók a közoktatási államtitkár távozására

Czunyiné Bertalan Judit távozását szükségesnek tartják az ellenzéki pártok, de szerintük az egész rendszert át kell alakítani. Balog Zoltán miniszter azt mondta: a KLIK nem szűnik meg, de átalakul.

A Jobbik szerint a közoktatásért felelős államtitkár menesztése szükséges lépés, de nem oldja meg a problémákat, ha nem kísérik szakmai változtatások is. Dúró Dóra közleményben azt írta: "valódi nemzeti konzultációt" indítanak a témában.

A PM a KLIK megszüntetését és a "tanszabadság helyreállítását" követeli. Szerintük a valódi felelős Balog Zoltán miniszter, s még inkább maga Orbán Viktor, nem Czunyiné Bertalan Judit, ezért nekik kellene lemondaniuk.

A Demokratikus Koalíció üdvözli az államtitkár távozását, de azt írják: "az Orbán-kormány elárulta a fiatalokat az oktatás tönkretételével, ezért pedig nem holmi államtitkárok, hanem Orbán Viktor a felelős".

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az LMP szerint a Fidesz-KDNP az "összeomlás szélére kormányozta az oktatási rendszert", és ebből a szempontból "édeskevés a végrehajtásért felelős államtitkárt lecserélni"

  Hiller István, szocialista oktatáspolitikus, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok volt minisztere aFaktornak azt mondta: törvényszerű volt Czunyiné Bertalan Judit menesztése, de ez nem oldja meg a problémákat.

  A köznevelésben a gyermekek az elsők, nem a pártok, nem az államtitkárok és nem is a pedagógusokra rátelepedő hergelők - így reagált a Fidesz országgyűlési frakciója az ellenzéki pártok oktatással kapcsolatos nyilatkozataira. A közlemény szerint "akik ma a pedagógusokat politikai célokra használják, kormányzásuk alatt csökkentették a fizetésüket, több száz iskolát zártak be, több ezer pedagógust tettek utcára, és a liberálisok oktatásukkal lerontották a diákok teljesítményét".

  Czunyiné Bertalan Judit távozását Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter jelentette be, ahogy azt is, hogy Palkovics László lesz az utódja. A köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülését már Palkovics László vezeti majd. Balog Zoltán azt mondta: Orbán Viktor nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon.

  Balog Zoltán azt mondta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak és átgondolják a minősítési rendszert is.

  Top 16