• Külföld
Faktor

Nyolc hónap után véget ér a rendkívüli állapot

Július 26-án hivatalosan is véget ér a rendkívüli állapot Franciaországban - Francois Hollande bejelentette, hogy ezúttal nem hosszabbítja meg a szükségállapotot. Az intézkedést a novemberi párizsi terrortámadások után vezették be, először fél évre, majd később többször is meghosszabbították.

Fotó: Europress / STEPHANE DE SAKUTIN - AFP

Fotó: Europress / STEPHANE DE SAKUTIN - AFP

Az elnök ezt a tradícionális Bastille-nap interjún jelentette be - 1789-ben ezen a napon döntötték le a híres börtönt, ezzel pedig kitört a francia forradalom.

Hollande azt mondta, nem látja értelmét, hogy határozatlan időre újra meghosszabbítsák a rendkívüli állapotot. Bevezetése óta erre már kétszer is sor került - írja a BBC.

Utoljára azért hosszabbították meg az állapotot, mert olyan fenyegető üzenetek érkeztek, miszerint a terroristák a labdarúgó Eb vagy éppen a Tour de France biztonságát veszélyeztetnék.

A szükségállapotot azután vezették be, hogy 2015. november 13-án az Iszlám Állam terroristái 130 embert gyilkoltak meg Párizsban több merénylet során.

A vizsgálóbizottság szerint a rendkívüli állapot csak "korlátozott hatást" gyakorolt a biztonság fejlesztésére.

Ez alatt az időszak alatt 6-7 ezer katona védte az iskolákat, zsinagógákat, bevásárlóközpontokat és más könnyű, sebezhető célpontokat.

Kommentek:

Top 0