• Belföld
Faktor

Ekkor sztrájkolnak a közalkalmazottak, ha nem kapnak béremelést

Sztrájkolni fog július 17-én a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), ha nem tud megállapodni a kormánytisztviselők, önkormányzati köztisztviselők és közalkalmazottak béremeléséről a kormánnyal. Az MKKSZ képviselői ezt kedden jelentették be budapesti sajtótájékoztatójukon.

Illusztráció.

Illusztráció.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke elmondta, hogy a 610 ezer állami munkavállalóból 200 ezren 8-10 éve nem kaptak béremelést, az ő érdekükben kezdte most meg a szervezet a Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezeteivel együtt a sztrájk előkészítését. Hangsúlyozta ugyanakkor, továbbra is tárgyalni szeretnének a kormánnyal, a céljuk az, hogy a költségvetési törvény elfogadásáig találjanak forrást a béremelésre – írja az MTI.

Azt követelik, hogy azon közszolgálati alkalmazottak, akiket nem érint 2017-ben központi bérintézkedés, illetve akik saját ágazatukra, szakmai területükre vonatkozó bérintézkedésekből kimaradtak és nem tartoznak életpályatörvény hatálya alá, részesüljenek alapbérre megállapított bérkiegészítésben. Ennek mértéke három év alatt érje el az 50 százalékot, 2017-es mértéke pedig egyezzen meg a bérminimum idei százalékos növekedési mértékével, ismertette az MKKSZ elnöke.

Kommentek:

Top 0