• Külföld

Sztrájkolnak a vasutasok a kormány reformja ellen

Két hónapon belül harmadszor hirdettek kedden sztrájkot a francia vasutasok a kormány munkajogi reformja ellen.

A munkabeszüntetés - amelyet valamennyi szakszervezet támogat - elsősorban a belföldi járatokat érinti, külföldre a menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A szuperexpresszeknek (TGV) a fele, a többi vonatnak a negyven százaléka indult el kedden. Miután a vasúttársaság előzetesen értesítette az utasokat a kimaradó járatokról, a jelentős fennakadások ellenére a sztrájk eddig nem okozott káoszt a pályaudvarokon. Sokan eleve elhalasztották a keddre tervezett utazásukat.

Az egyik szakszervezet főtitkára azt mondta, hogy a tervezett munkajogi reform érinteni fogja a munkabeosztásukat és felülírja az 1999-ben aláírt megállapodást a vezetőséggel. A sztrájkkal ezért nyomást akarnak gyakorolni a munkajogi reformról folyó egyeztetéseken.

A szakszervezetek és a diákszervezetek csütörtökön hívják ismét, hetedszerre is utcára az embereket, hogy tiltakozzanak a törvénytervezet ellen, amelynek vitája május 3-án kezdődik a nemzetgyűlésben.

A törvénytervezet egyik legfőbb javaslata a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. A tiltakozások nyomására a kormány ugyanakkor lemondott a végkielégítések összegének maximálásáról.

Francois Hollande államfő legfőbb célkitűzésének a 10 százalékos munkanélküliség csökkentését nevezte, amely leginkább a pályakezdőket érinti. Többször mondta azt is, hogy ha ezt nem sikerül végrehajtania, nem indul újra a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja a kormány szerint a fiataloknak szakmai biztonságot, a vállalatoknak pedig rugalmasságot ad – írja az MTI.

Top 0