• Külföld
Faktor

Sztrájkhullám a nyugdíjreform ellen

Erősödő sztrájkhullámmal tiltakoznak a görög szakszervezetek és szakmai szövetségek a tervezett nyugdíjreform ellen. Az ország kikötőiben szerdán kétnapos munkabeszüntetés kezdődött és bezártak a helyi termelői piacok is.

A gazdák, akik a mezőgazdasági adókedvezmények tervezett csökkentése miatt is elégedetlenek, szerdán folytatták az útlezárásokat. Jelképes gesztusként Athén egyik munkásnegyedében 50 tonna élelmiszert (burgonyát, fejes salátát és gyümölcsöt) osztottak szét. A kompok közlekedését két napra felfüggesztették.

A jegyzők 3 napos sztrájkba kezdtek, csatlakozva a jogászokhoz, mérnökökhöz, orvosokhoz és más egyéni vállalkozókhoz, akik az elmúlt napokban utcára vonultak.

A nyugdíjreform elleni, több hete tartó tiltakozás a tervek szerint február 4-én éri majd el a csúcspontját. Erre a napra ugyanis az ország két legnagyobb, 2,5 millió dolgozót tömörítő szakszervezete általános sztrájkot hirdetett.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedden azt mondta, az országnak nincs más választása, mint végrehajtani a nyugdíjreformot, mert a jelenlegi rendszer krónikus hiányt teremtett és összeomlana, ha nem változtatnának rajta - írja az MTI.

Az új nyugdíjreform keretében a nyugdíjjárulék sok görög munkavállaló esetében elérné a jövedelem 20 százalékát. Az ország nyugdíjpénztárait egybeolvasztanák, a GDP 1 százalékával egyenértékű éves megszorítás mellett. A tervet Görögországnak mindenképpen végre kell hajtania annak érdekében, hogy le tudják zárni a hitelezők által tavaly augusztusban biztosított legújabb, mintegy 86 milliárd dolláros mentőcsomag felhasználásának első felülvizsgálatát.

E nélkül nem kezdődhetnének tárgyalások az esetleges adósságcsökkentésről, amit Ciprasz miniszterelnök kulcsfontosságú eredménynek tartana.

Top 0