• Belföld

Éjféltől közlekedési sztrájk kezdődik Miskolcon

Szerdán üzemkezdettől határozatlan ideig sztrájkolnak a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozói - jelentették be a szakszervezetek és az általuk létrehozott sztrájkbizottság kedden.

Az MTI-vel azt közölték, hogy a villamos- és autóbusz-közlekedés nem szünetel teljesen, a törvényileg garantált tömegközlekedést biztosítják a dolgozók.

A Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Miskolci Autóbuszvezetők és Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége, valamint a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet közlése szerint a munkáltatónak is bejelentették a sztrájkot. A bíróság kedden elutasította a munkáltató arra vonatkozó kérelmét, hogy nyilvánítsa jogellenesnek a munkabeszüntetést. A bírósági döntés értelmében törvénytelen volt az is, hogy a cégvezetés minden dolgozót nyilatkozatra kényszerített arról, részt vesz-e a sztrájkban.

A munkavállaló szervezetek korábbi megfogalmazása szerint a sztrájkkal a szakszervezetek egyebek között a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.

Zelenka László, a sztrájkbizottság elnöke bejelentette: éjfélkor megkezdik a sztrájkot, amelyet határozatlan ideig fenn is tartanak. Átlagosan 66 százalékos, úgynevezett elégséges szolgáltatást kell biztosítaniuk az utasok számára a sztrájk alatt.

A járatkiesést a kiemelten forgalmas járatokon, főleg a csúcsforgalomban lehet majd nagyon megérezni – mondta Zelenka László.

Az MVK Zrt. az MTI-vel kedden közölte: nem fogadja el a bíróság nem jogerős döntését, és fellebbezni fog a végzés ellen. A miskolci utazóközönség érdekében az MVK Zrt. vezetése arra törekszik, hogy a szerdán kezdődő sztrájk alatt az elégséges szolgáltatásnál több járatot indítson – mondták. 

Top 0