• Belföld
Faktor

Nem csak a Tesco dolgozói háborognak, veszélyben a karácsonyi forgalom is

Létszámhiány és alulfizetettség jellemző ezekben az áruházakban.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Alááshatja a karácsony előtt várható jelentős forgalmat is az áruházakban, hogy egyre több láncnál kiderül, a más ágazatokhoz képest alacsony bérek miatt súlyos a létszámhiány.

A szakszervezetekhez a Tesco-sztrájk óta érkezett már megkeresés az Auchan, a Spar, a Coop, az OBI és a Praktiker üzletláncoktól is, a dolgozók azt kérik, egységesen találjanak megoldást az ágazat képviselői – írta a Magyar Idők. Az üzletekben ugyanis súlyos a létszámhiány, ami a több más ágazathoz képest alacsonyabb átlagbérek miatt alakult ki. Ez sok helyen a dolgozók egészségtelen mértékű leterheltségét okozza.

A statisztikák szerint a kereskedők az elmúlt évben jellemző 20 százalék körüli átlagbérnöveléssel is 20-30 ezer forinttal maradnak el a nemzetgazdasági átlagtól. Például az összeszerelő vagy csomagolóüzemekben, a szalagmunkák mellett végzett könnyebb munkával ma annyit keresnek a dolgozók, mint amennyit egy áruházban lehet.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A lap információi szerint az üzletek több mint felét megbénító kétnapos sztrájk közel 2 milliárd forint veszteséget okozott a Tesco Magyarországnak, és az eddig példátlan eset elgondolkodtatta a piac többi szereplőjét is.

    Kommentek:

    Top 16