• Belföld
Faktor

Kevés a fizetésük másokhoz képest, sztrájkolhatnak a Tesco dolgozói

Összefogtak a kereskedelmi szakszervezetek és együttműködési megállapodást kötöttek annak érdekében, hogy kiharcolják a munkavállalók számára méltó béreket a multinacionális áruházláncoknál - tudta meg a Magyar Idők.

Először a Tescónál akarnak sztrájkolni, mert a multivállalat a kötelező januári béremeléseken túl nem hajlandó emelni fizetéseket. Emiatt a közeljövőben sztrájkot szerveznek a budaörsi Tesco körül, amelyhez más cégek alkalmazottai is csatlakoznak. A Magyar Időknek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke, Buday Pálné elmondta, hogy a Tesco vállalatnál – mivel keresztféléves pénzügyi elszámolás szerint működnek – eddig minden évben július elsejétől valósítottak meg egyfajta bérrendezést, az erről szóló tárgyalásokat mindig áprilisban kezdték.

Nem elégedettek a bérükkel.

Nem elégedettek a bérükkel.

Fotó: Mészáros Annarózsa

"A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen az idei tárgyalásokon is szerettünk volna jelentős emeléseket elérni. Ahogy arról tavaly is szó volt, évente legalább 10-15 százalékos mértékben kellene fejleszteni a fizetéseket, hogy a cég a céljainak megfelelően a legjobban fizető munkáltatók közé kerüljön. Ezzel három év alatt a dolgozók régiós összevetésben is versenyképes béreket érhettek volna el. Ehhez képest a Tesco most felrúgta ezt az egyezséget, mivel közölték, idén júliusban nem áldoznak további bérfejlesztésre" – mondta Buday Pálné.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Felidézte, januártól a kötelező minimálbér-emelések miatt 161 000 forintra növelték több mint 12 és fél ezer Tesco-dolgozó szakmunkás bérét, ezt azonban egyébként is meg kellett lépnie valamennyi vállalatnak. A cég viszont most nem hajlandó újra emelni. Jövőre 181 ezer forintra kell nőnie a szakmunkásalapbérnek. A Tescónak viszont már a januári emelés is nagyon megerőltető volt – közölte a KASZ alelnöke, aki szerint nem tűr halasztást a kérdés rendezése, mivel a bérekből fakadó munkaerőhiány továbbra sem megoldott a legnagyobb kiskereskedelmi foglalkoztatónál. Hozzátette, hogy a vállalat spórolós hozzáállása azoknál a munkavállalóknál is problémát okoz, akik régebb óta dolgoznak a láncnál, ám a minimálbérnél eddig többet kaptak kézhez, így a januári bérfejlesztésből kimaradtak, illetve az azóta érkezett új munkavállalókhoz képest is alig keresnek több pénzt. Emiatt összecsúsztak a bérek a láncnál, amelyet szintén nem hajlandó rendezni a multivállalat.

    "A közeljövőben az áruházakon belül szervezett munkalassítás, míg külső helyszínen demonstráció is előfordulhat a Tesco áruházlánc budaörsi központjánál, amelyhez más vállalatok alkalmazottai már jelezték, hogy szolidaritásból csatlakoznak. Az akció megvalósulhat olyan napokon, amikor annak jelentős hatása van a forgalomra, például ünnepek előtt. De biztos, hogy nem várjuk meg vele a karácsonyt" – jelentette ki a KASZ képviselője.

    Jelezte, kezdeményezésükre született az együttműködési megállapodás a KASZ-szal, a sürgős közös fellépésre ugyanis komoly igény mutatkozik több ágazati munkáltató esetében, ezt mostanra a korábban számos esetben más állásponton lévő reprezentatív érdekképviselet is felismerte. Mint mondta, a helyzet komolyságát mutatja, hogy szakszervezetüknél az elmúlt napokban több áruházvezető már letétbe helyezte a felmondását arra az esetre, ha nem rendeződik a mostani bérhelyzet, és a kormánytól kapott adókedvezmények ellenére a Tesco továbbra sem hajlandó megbecsülni alkalmazottai munkáját.

    Kommentek:

    Top 16