• Belföld
Faktor

Sztrájk Miskolcon: szinte zavartalan a közlekedés

A reggeli üzemkezdet óta tart a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozóinak sztrájkja. A cégnél működő szakszervezetek a korábban megígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumok kifizetését, és a szakszervezetekkel való rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.

"A sztrájk nem zavarta meg Miskolc életét: a közlekedés zavartalan, megfelelő a járatsűrűség" – ezt mondta Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója. Adatai szerint „nagyon kevesen, a dolgozóknak mindössze 17 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez” – idézi az MTI.

Zelenka László, a sztrájkbizottság elnöke viszont az MTI-nek azt mondta: „kellő támogatottsággal bír a sztrájk”, a törvényileg kötelező járatsűrűséget pedig biztosítják a dolgozók. (A törvény szerint elégséges szolgáltatásnak az számít, ha a járatok 66 százaléka elindul.) A sztrájkbizottság elnöke szerint a közlekedési vállalat vezetése törvénytelenséget követ el azzal, hogy pluszjáratokat indíttat azokkal a dolgozókkal, akik nem csatlakoztak a sztrájkhoz. Emiatt bírósághoz fordul.

fotó: MTI

fotó: MTI

Bírósághoz fordul a közlekedési vállalat is. Korábban ugyanis azt szerették volna elérni, hogy a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nyilvánítsa jogellenesnek a sztrájkot. Kedden a bíróság – egyelőre nem jogerősen – elutasította vállalat indítványát, ezért fellebbeznek. A szakszervezetek egyébként csak azután jelentették be, hogy szerda reggel elkezdik a sztrájkot, hogy kedden a bíróság meghozta döntését.

Az MTI beszámolója szerint a miskolci villamos- és autóbuszmegállókban több a várakozó utas, de a közlekedésben nincs fennakadás. A közlekedési vállalat már február 14-én közzétette a sztrájk alatt közlekedő buszok és villamosok menetrendjét.

A miskolci közlekedési vállalatnál három szakszervezet van: a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Miskolci Autóbuszvezetők és Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége, és a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet. Közösen szervezték a sztrájkot.

A sztrájkbizottság elnöke Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke. Február 3-án nagyjából kétszázan tüntettek mellette a közlekedési vállalat székháza előtt. Azért szervezték a tüntetést, mert az évtizedek óta balesetmentesen vezető buszsofőrt hat hónapra takarítói beosztásba helyezte át a cég, amiért szolgálat közben, telefonon nyilatkozott az egyik televíziós csatornának a cégnél szerveződő sztrájkról.

Top 0