• Belföld
Faktor

Teljesen leállhat a metróközlekedés Budapesten, veszélyessé válik az utazás

A metróvonalakon és a 4-es, 6-os villamosokon komoly fennakadások lehetnek.

Akár teljesen le is állhatnak a budapesti metrók a BKV-sztrájk nyolc napja alatt, mert életveszélyessé válhatnak a metróállomások a tömeg miatt – írja a Blikk.

A sztrájktörvény szerint legalább 66 százalékban működtetni kell a közlekedést a munkabeszüntetés idején is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden harmadik busz, villamos, metró kimarad, ennyivel ritkábban közlekednek a járatok. Az első nap minden órában teljesíteniük kell ezt a feltételt a sztrájkolóknak, a második naptól viszont már csak reggel 6 és 9 között, illetve délután 3 és este 6 között.

A nap többi részében csak az átlagnak kell meglennie, vagyis lehetnek olyan órák, amikor például egy metró vagy villamos sem indul el. Veszélyessé válik azonban a metrózás, mert az állomások nagyon zsúfolttá válhatnak.

A sztrájkot meghirdető szakszervezeti vezetők tisztában vannak a problémával. Egyikük, Gulyás Attila szerint valószínűleg zsilipelni kell az utasforgalmat, ha kevesebb metró közlekedik.

Minden bizonnyal a bejárat előtt biztonsági őrök tartják majd vissza a tömeget, és csak annyi utast engednek be, amennyien biztonsággal le tudnak szállni a mozgólépcsőről és elférnek az állomáson.

- értesült a Blikk. De a lap szerint az is elképzelhető, hogy a BKV igazgatói határoznak majd a működtetésről vagy éppenséggel bezárásáról.

A 4-es, 6-os villamosok is veszélyessé válhatnak, ezen a vonalon több megálló keskeny. Ha minden harmadik villamos kimarad, a megállóban egyharmaddal több utas várakozik majd a legzsúfoltabb órákban is.

Az első nap minden bizonnyal nem sokat érzékelnek majd az utasok a sztrájkból. A szakszervezetek tervei szerint ekkor még csak jelképesek lennének a változások.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége április 18-án 0 órától 20-a 24 óráig háromnapos, április 24-én 0 órától 28-a 24 óráig ötnapos sztrájkot hirdetett. A munkabeszüntetés minden ágazatra kiterjed, így az érinti a busz-, a troli-, a villamos- és a metróközlekedést is.

Kommentek:

Top 0