• Sport

Sztárok és fantasztikus meccsek: indul az NFL rájátszása

Harminc nap van hátra az NFL nagydöntőjéig. Az alapszakasz véget ért múlt vasárnap, már csak tizenkét csapat van versenyben, közülük négy ezen a hétvégén továbbjut a legjobb nyolc közé, míg másik négy csapatnak véget ér az idény. Óriási védelmi csaták várhatóak, ráadásul mind a négy meccset nyitott stadionban rendezik.

Fotó: Europress - Hannah Foslien/Getty Images

Fotó: Europress - Hannah Foslien/Getty Images

AFC – Houston Texans – Kansas City ChiefsSzombaton két mérkőzést rendeznek az NFL rájátszásában. Az első meccset a Houston Texans játssza a Kansas City Chiefs csapatával. A két csapat először találkozik a playoffban, viszont idén már volt egy közös meccsük. Az első héten a Kansas nyerni tudott 27-20-ra, a meccs legjobbja a két touchdownt is szerző tight end, Travis Kelce volt.

Mindkét csapat jó formában érkezik a rájátszásba, a Kansas City Chiefs a legutóbbi 10 meccsét megnyerte, jelenleg ez a leghosszabb veretlenségi széria a bajnokságban. Ezzel a Chiefs az egyetlen csapat az NFL történetében, amely ilyen sok meccset tudott nyerni ugyanabban az évben, amikor volt egy ötmeccses vereségi szériája is. A Kansas irányítója, Alex Smith eddig három playoff-meccset játszott karrierje alatt, ezek alatt kilenc touchdownt dobott, és egyszer sem adta el a labdát.

Kelce touchdown ünneplése a Texans ellen:

A legnagyobb veszélyt Smithre a Houston Texans védője, J.J. Watt jelenti. A defensive end vitte idén a legtöbbször földre az irányítókat, az alapszakaszban összesen 17,5 sacket csinált. Mindkét csapatnak kiemelkedő védelme van, a legutóbbi kilenc meccséből hetet megnyerő Texans meccsenként átlagosan csak 12,7 pontot kapott ebben az időszakban. A Chiefs egész szezont tekintve átlagosan csak 17,9 pontot engedett ellenfeleinek mérkőzésenként, ami a harmadik legjobb mutató a ligában.

Ezek miatt kevés pontra lehet számítani a két csapattól, a fogadóirodák szerint a Chiefs az esélyesebb, viszont érdemes megemlíteni, hogy a Houston még nem vesztett otthon rájátszás meccset.

AFC – Cincinnati Bengals – Pittsburgh SteelersA találkozót nagy várakozás előzi meg, mert mindkét csapatban van egy kulcsjátékos, aki biztos nem tud pályára lépni. A hazaiak irányítója, az egész évben remek formában játszó Andy Dalton hüvelykujjtörése nem jött rendbe, így a kevés NFL tapasztalattal rendelkező AJ McCarron fogja a Bengalst irányítani.

A másik oldalon a futó poszt lehet a csapat Achilles-sarka, mert a kezdőfutót, Le’Veon Bellt remekül helyettesítő DeAngelo Williams is megsérült, így kérdéses, hogy ki fogja a legtöbb labdát kapni futójáték esetén. Emiatt valószínűleg a Steelers támadójátéka a passzjáték felé fog eltolódni, amelyet a csapat meg is tehet, mert a Pittsburghnek olyan remek elkapói vannak, mint Antonio Brown (1834 yard - 10 TD), Martavis Bryant (765 yard - 6 TD) vagy Markus Wheaton (749 yard – 5 TD).

Hasonlóan kemény ütésekre lehet számítani szombat este is:

A két csapat nagyon jól ismeri egymást, mert csoportellenfelekről van szó. Idén is két mérkőzést játszottak egymással, november 1-én a Bengals nyert 16-10-re, míg a december 13-án a Steelers 33-20-ra.

NFC – Minnesota Vikings-Seattle SeahawksEz az összecsapás több szempontból is érdekes lesz. Amerikai előrejelzések szerint a meccsen akár -16°C is lehet, amelyet a szél és az esetleges havazás miatt akár -25°C-nak is érezhetnek a focisták. Ilyen körülmények között általában a futójáték szokott dominálni, ami amúgy is mindkét csapat erőssége.

Az év legtöbb yardot futott running backje a Vikings csapatát erősíti, Adrian Peterson az alapszakaszban összesen 1485 yardot ért el földön. A másik oldalt Marshawn Lynch felépült sérüléséből, így gyakorlatilag az NFL két legjobb futóját láthatjuk ezen az összecsapáson.

Marshawn Lynch öt éve futotta minden idők egyik legnagyobb touchdownját:

Mindkét csapat remek formában érkezik a mérkőzésre. A Vikings az utolsó fordulóban nyerte meg a csoportját, mert sikerült győzniük a Green Bay ellen. A másik oldalon Russell Wilson az utóbbi hét meccsén 24 touchdownt szerzett, és mindössze egyetlen eladott labdája volt, ami az NFL történelmében egyedülálló.

A két csapat még nem találkozott a rájátszásban, viszont idén úgy alakult a sorsolás, hogy a 13. játékhéten már játszottak egymással a csapatok. Akkor a Seahawks nagyon simán, 38-7-re tudott nyerni a Vikings ellen.

(Friss hír, hogy Marshawn Lynch mégsem tud játszani ma.)

NFC – Washington Redskins-Green Bay PackersA két csapat ritkán találkozik az NFL rájátszásában, legutóbbi két playoff-meccsük 1936-ban, illetve 1972-ben volt. A mérkőzés esélyeseként a Packers csapatát említi az amerikai szaksajtó, mert a két csapat legutóbbi hat meccséből ötöt a Green Bay tudott megnyerni.

Ami ezek ellenére mégis a Redskins mellett szól, az a pillanatnyi forma. Kirk Cousinsszal a csapat az év második felében feljavult, ráadásul az irányító a legjobb passzpontossággal (74,4 százalék) rendelkezik az egész ligában, ha a hazai pályán vívott meccseket vesszük alapul. Emellett Cousins a Washington történetének egyetlen irányítója, aki 4000 yard felett passzolt, és e mellé még dobott 25 touchdownt is.

A Redskins támadófalának jobban meg kell majd védenie az irányítót:

A másik oldalon is egy klasszis irányító áll, azonban Aaron Rodgers idei teljesítménye elmarad a várttól. Ennek javarészt az előtte álló támadófal az oka, amely nem képes kellő ideig megvédeni őt. A Packers irányítóit idén 47-szor vitték földre, ami az ötödik legrosszabb mutató az egész ligában. A gyenge fal miatt a Packers futójátéka sem működik normálisan, így nagy kérdés, hogy milyen taktikát talál ki a Green Bay támadósora.

Ami mégis a Green Bay mellett szól, hogy minőségben jobb csapatnak számítanak, a Redskins hiába jutott a rájátszásba, egyetlen olyan csapatot sem tudtak legyőzni idén, amelynek pozitív volt a mérlege, márpedig a Green Bay 10-6-tal jutott a rájátszásba.

Top 0