• Sport
Faktor

Sztárok ellen játszanak a magyar focisták

Hatalmas meccsen, a románokat legyőzve jutott ki az Európa-bajnokságra a magyar futsal válogatott. Lássuk, milyen esélyeik vannak az Eb-n azok után, hogy a világ egyik legjobb csapatával, Spanyolországgal kerültek azonos csoportba.

Fotó: MLSZ

Fotó: MLSZ

A válogatott egy nagyon emlékezetes meccsen, a hosszabbítás utolsó másodpercében lőtt góllal nyert Románia ellen szeptemberben 4–3-ra, így 6–5-ös összesítéssel jutott ki az Európa-bajnokságra, 2005 és 2010 után harmadszor.

A szenzációs, mindent eldöntő gólt itt nézheti meg:

A sorsoláskor a B-csoportba került a magyar csapat, méghozzá a hatszoros Eb-győztes Spanyolország és Ukrajna mellé. Értelemszerűen a másik három csoportban is három válogatott van, minden csoportból az első kettő jut tovább a negyeddöntőbe.  

A hétfői napot egy rövid városi sétával kezdte a válogatott, majd videoelemzés, hivatalos fotózás és egy esti edzés szerepelt a programban. A Belgrád Arénában tartott tréningen többek között az egy az egy elleni helyzeteket, a kapura lövéseket és a támadásbefejezéseket is gyakorolta a magyar együttes.

A klasszis spanyolokA Spanyolország elleni mérkőzésen egy alapembert kell nélkülöznie a válogatottnak, Harnisch Ákos a románok elleni pótselejtezőn kapott piros lapja miatt nem lehet ott a pályán, de csütörtökön az ukrán válogatott ellen már játszhat. A magyar válogatott célja továbbra is az ukránok elleni győzelem, de ez korántsem jelenti azt, hogy eleve feladja a keddi, spanyolok elleni összecsapást.

Trencsényi János az első mérkőzés kapcsán elmondta: a futsalban egyébként is kiemelten fontos védekezésnek még nagyobb szerepe lesz Spanyolország ellen.

„Az első mérkőzésünkön a tisztes helytállás a célunk, a világ egyik legerősebb együttesével kerülünk szembe. Spanyolország ellen nehéz lesz, hiszen előreláthatólag a védekezés is sok energiánkat fogja majd felemészteni. Próbálunk minél jobb eredményt elérni, de az igazi célunk a második találkozó megnyerése, hiszen a fő motivációnk a legjobb nyolc közé jutás” - mondta a futsalválogatott csapatkapitánya az mlsz.hu-nak.

Sito Rivera, a magyarok spanyol szövetségi kapitánya hozzátette, pályafutása során már többször is szembekerült honfitársaival, ezért nem érzi különlegesnek a keddi összecsapást.

„A hazám válogatottja elleni első mérkőzésen még furcsán éreztem magam, de most már nem jelent gondot ez a feladat, mondhatjuk, hogy hozzászoktam a szituációhoz, hiszen több, mint tízszer játszottam aktuális csapatommal Spanyolország ellen. Nem lesz egyszerű a feladat, de próbáljuk a legtöbbet kihozni a mérkőzésből, ehhez fegyelmezetten kell védekeznünk, és az eredménytől függetlenül összpontosítanunk kell az utolsó pillanatig. Ahogy azt korábban is említettem, a fő célunk a második mérkőzésünkön az ukránok legyőzése. Eddig minden a terv szerint halad, csodálatos érzés volt megérkezni az Eb helyszínére, elégedett vagyok a játékosok hozzáállásával is” – mondta Sito Rivera az mlsz.hu-nak.

„Már azt is komoly eredménynek tartom, hogy ott lehetünk az Eb-n. Úgy gondolom, hogy a vb-selejtezőkön elkövetett hibáink kiküszöbölésével reális cél lehet a pontszerzés a második meccsünkön, Ukrajna ellen. Hatalmas bravúr lenne a nyolc közé jutás, ezért dolgozunk nap mint nap” – mondta még korábban Rivera.

A spanyol válogatott vezeti a világranglistát, eddig az összes világ- és Európa-bajnokságon részt vett, a kontinensviadalt hatszor, a világbajnokságot kétszer nyerte meg. 1996 óta minden Eb-n és vébén érmet szerzett, és csak két alkalommal bronzot, a többin aranyat vagy ezüstöt. Az Eb-selejtezők alkalmával is találkoztunk a spanyolokkal, 2015 márciusában 5-0-ra kapott ki a magyar csapat a rendkívül gyors tempót diktáló, technikás riválissal szemben. A fegyelmezett védekezés néha kevésnek bizonyult, Miguelín – Sito Rivera szerint - a jelenlegi legjobb spanyol futsal játékos, azon a mérkőzésen azt is megmutatta, hogyan kell félpályáról csodagólt rúgni.

A spanyol válogatott szövetségi kapitánya, José Venancio a magyar csapatról is beszélt a deportesatresmedia.com-nak adott interjúban, amelyben elmondta: Sito Rivera remekül alkalmazza az öt a négy elleni játékot, modern futsalt játszat csapatával. A csoportban természetesen Ukrajnát tartja erősebb ellenfélnek, a legutóbbi két mérkőzésükön nehezen nyertek ellenük. Az 51 éves szakember 2007 óta vezeti a spanyolokat, azóta három Eb-címet szerzett velük, és két világbajnoki döntőn szerepelt.

„A spanyolok kiemelkednek a csoportunkból, profi játékosok, a legszínvonalasabb ligából érkeznek, nehéz dolgunk lesz ellenük. A tisztes helytállás a célunk, szeretnénk egy szoros mérkőzést játszani. Az Eb-selejtezőn a szünetig csak 1-0-ra vezettek, addig jól tartottunk magunkat, de a mérkőzés második félidejére kissé elfogyott az erőnk, és sajnos további négy gólt kaptunk. Egy mérkőzésen bármi megtörténhet, de reálisan nézve az ukránok ellen van több esélyünk. A spanyol válogatottban Fernandao és Miguelín is a legjobbak közé tartozik, de az egész csapatra figyelni kell - mondta Dróth Zoltán az mlsz.hu-nak.

Az elithez tartoznak az ukránok is Az ukránok jelenleg a nyolcadikok a világranglistán, kétszeres Eb-ezüstérmesek, négyszeres vb-résztvevők, az Eb-közül csak egyet hagytak ki, még 1999-ben. 2007 óta nem sikerült a legjobb nyolcból továbbjutniuk az Eb-ken, ráadásul Belgrádban a legjobb góllövőjüket is nélkülözniük kell majd. Olekszandr Koszenko csapata meggyőző teljesítménnyel zárta a selejtezőcsoportot, köszönhetően Mikola Bilocerkivec nyolc góljának is, melyből ötöt Belgium ellen ért el, s ezzel a kvalifikáció gólkirálya lett. Sérülése miatt azonban ki kell hagynia az Európa-bajnokságot, igaz azonban, hogy nélküle is jól szerepeltek az ukránok a világbajnoki selejtezők során, ahol a mieinkkel is megmérkőztek, és 5-3-ra nyertek.

Magyarország ellen jó mérleggel rendelkeznek (7 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség), a 2014-es Eb rájátszásában is válogatottunkat búcsúztatták, a spanyolokkal szemben azonban tizenkét vereségük van, ezek közül az egyiket a 2001-es Eb-döntőben szenvedték el, drámai csatában.

„Sokszor találkoztunk már az ukránokkal, ezért jól ismerjük őket. Erősebb a válogatottjuk, mint a miénk, de a legutóbbi mérkőzéseink rendre szorosan alakultak. Rutinos, összeszokott együttesük van, nehéz dolgunk lesz, de ellenük jó játékkal szerezhetünk pontot, pontokat” – fogalmazott Dróth Zoltán.

Az M4 és az Eurosport a magyar válogatott mindkét mérkőzést élőben közvetíti a Belgrád Arénából.

Top 0