• Krimi
Faktor

Szörnyethalt egy hajdúszoboszlói munkás, rádőlt a fal

Védőfelszerelés nélkül dolgoztatták.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség vádat emelt az ellen a cégvezető és targonca kezelővel szemben, akik felelősei annak a szörnyű balesetnek, amikor a ledőlő fal maga alá temette az egyik munkást.

Egy hajdúszoboszlói telephelyen működő cég ügyvezetője és üzemvezetője elhatározta, hogy a raktárépület belső válaszfalának elbontását a társaság szakképesítés nélküli munkavállalóival végeztetik el.

Egy tavaly februári napon  az egyik munkás megkezdte a fal bontását, egy másik pedig targoncával a falat nyomta, hogy ledöntse a meggyengített falrészt. Közben hátrébb tolatott, hogy munkatársai ellenőrizzék a betonkoszorú elmozdulását. Ekkor a fal hirtelen dőlni kezdett és ráesett a mellette álló sértettre. A 39 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét veszítette.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A cég ügyvezetője és üzemvezetője a szakképzettség nélküli munkavállalóikra bízták a bontást úgy, hogy nem biztosítottak munkavédelmi oktatást és munkavédelmi felszerelést. Nem volt továbbá bontási tervük, és a helyszínen nem tették szabaddá a veszélyes zónának minősülő területet. Munkavégzési irányító hiányában a dolgozók a munkálatokat egyéni elgondolások alapján folytatták.

    A cég ügyvezetője és üzemvezetője gondatlanul jártak el, amikor a munkavédelmi és foglalkoztatási szabályokat megszegték, és ez okozati összefüggésben állt a sértett halálával. A targonca kezelője a targonca kezelésére vonatkozó szabályok megszegésével a helyszínen dolgozók életét és testi épségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tette ki, de ez nem kapcsolódott közvetlenül a sértett halálához.

    Az ügyészség a cég ügyvezetőjével és üzemvezetőjével szemben halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, míg a targonca kezelőjével szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.

    Kommentek:

    Top 16