• Külföld
Faktor

Szórakoztató kutatás: a tetvek beindulnak a rockzenére, de a katicák utálják

A kutató AC/DC-t, valamint városi és ipari zajokat használt.

A Mississippi Állami Egyetem biológusa, Brandon Barton különös tanulmánnyal állt elő. A kutató katicákat és levéltetveket használt kísérleti alanyoknak, „akiknek” az AC/DC Back in Black albumát, városi és ipari zajokat játszott magas hangerővel, majd felére letekerve.

Amíg a csoportokat egyenként vizsgálta, addig nem is vett észre semmi szokatlant, akkor azonban érdekessé vált a kísérlet, amikor a három résztvevőt „összeeresztette”. A tetvek a növényeket ették, a katicák pedig a tetveket - írja az iflscience.com. Ez eddig rendben is volt, de aztán jött a hangos AC/DC, és minden megváltozott. A bogarak aktivitása nagyban lecsökkent, a tetvek populációja pedig a korábbi 40-szeresére duzzadt, és a növények növekedése így 25 százalékkal visszaesett.

Ugyanez az eredmény jött ki a hasonló hangerővel játszott fűnyíróhangra például. A folk és a country ellenben jelentéktelen hatást gyakorolt a rovarok viselkedésére.

Az eredmény azért is érdekes, mert számos rovarfaj nem érzékeli a hangokat, a katicákat is feltételezhetően a rezgéseken keresztül, illetve eddig ismeretlen akár közvetett érzékelés útján zavarhatták meg.

Top 0