• Élet
Faktor

Meglepő, mi derült ki a szoptatásról

Egy 30 éven át tartó kutatás szerint a legalább hat hónapig tartó szoptatás jelentősen csökkenti az anyai diabétesz kockázatát a termékeny évtizedekben.

A JAMA Internal Medicine című szaklapban közölt tanulmány vezető szerzője, Erica P. Gunderson, a Kaiser Permanente egészségügyi intézmény kutatási részlegének munkatársa elmondta: nagyon erős kapcsolatot találtak a hat hónapig vagy tovább tartó szoptatás és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázata között, még a lehetséges kockázati tényezők kiszűrése után is.

Azok az anyák, akik hat hónapig vagy tovább szoptatták kisbabájukat, 47 százalékkal kisebb eséllyel váltak cukorbeteggé, mint azok, akik egyáltalán nem szoptattak. Akik hat hónapig vagy annál rövidebb ideig táplálták anyatejjel a babájukat, 25 százalékkal kisebb diabéteszkockázattal néztek szembe.

Gunderson és kollégái a CARDIA elnevezésű, fiatal felnőttek szív- és érrendszeri egészségéről végzett, 30 éven át tartó országos kutatás adatait elemezték. A vizsgálatot 1985-ben és 1986-ban mintegy 5000 felnőtt részvételével kezdték.

Az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a szoptatás védi az anya és a baba egészségét is, többek között csökkenti az anyai mell- és petefészekrák kockázatát.

"Ahogy a szoptatás időtartama nőtt, fokozatosan csökkent a 2-es típusú cukorbetegség veszélye az életmód, a testméretek, a terhességi diabétesz és más, anyagcserével összefüggő kockázati tényezőktől függetlenül"

- foglalta össze Gunderson.

A tudós szerint a szoptatás védő hatása számos biológiai folyamattal magyarázható, többek között a szoptatással kapcsolatos hormonoknak az inzulinszintet irányító hasnyálmirigysejtekre gyakorolt hatásával.

Kommentek:

Top 0