• Belföld
Faktor

Szomorú tendencia: jóval korábban halnak a kutyák, mint tíz évvel ezelőtt

Úgy tűnik, minél nagyobb testű fajtához tartozik a kutya, annál hamarabb kezd öregedni.

Meglepően sok a tisztázatlan kérdés a családban élő kutyák öregedéséről, így az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai kérdőívben interjúvolják meg a gazdákat.

Bár köztudott, hogy az öregedés kutyák esetében is gyakran együtt jár a szellemi és fizikai képességek hanyatlásával, a változások természetéről és dinamikájáról megoszlanak a vélemények a tudományos világban. Jelenleg még abban sincs egyetértés, hogy hány éves korban kezdődnek a kutyáknál az öregedéssel kapcsolatos változások.

Úgy tűnik, minél nagyobb testű fajtához tartozik a kutya, annál hamarabb kezd öregedni, így annál rövidebb ideig él - írja a qubit.hu. Fajtától függően a kutyák várható élettartama között akár kétszeres különbség is lehet – pl. míg egy 10-20 kilós kutya átlagosan 13-14 évig él, egy 70-80 kilós várhatóan csupán 7-8 évig. Ez a jelenség azért is érdekes, mert emlősök esetében általában fordított az összefüggés a testméret és a várható élettartam között. Ennek a jelenségnek a hátteréről is keveset tudnak még a kutatók.

Ráadásul a kutatások többsége fajtatiszta kutyákról készült, így a keverékekről szinte alig áll rendelkezésre információ, bár a keverék kutyák bevonásával készült vizsgálatok nagyrészt megegyeznek abban, hogy a keverékek általában hosszabb ideig élnek, mint a fajtatiszták.

A lehetséges okok között ott találjuk a legtöbb fajtára jellemző beltenyésztettséget, illetve egyes népszerű egyedek (főként kanok) túlzott dominanciáját a tenyészállatok között. Talán ezek oka lehet az a szomorú tendencia is, hogy átlagosan kevesebb ideig élnek a kutyák, mint tíz éve. Egy Nagy-Britanniában készült felmérés alapján közel 11 százalékkal csökkent a fajtatiszta kutyák élettartama tíz év alatt.

A fajtatiszta kutyák közel 40 százaléka legalább egy egészségügyi problémával küzd, időskorú kutyák között ez az arány 85 százalékra nő. Az idős kutyáknál előforduló betegségek között szerepel az emberi Alzheimer-kórhoz hasonló tünetekkel járó szellemi leépülés, amely kognitív diszfunkció szindróma néven ismert.

A kognitív leépülés sokféleképp megnyilvánulhat, például a térbeli tájékozódás zavaraiban, az alvás-ébrenlét ciklus megváltozásában, a szobatisztasággal kapcsolatos problémákban, a társas viselkedés megváltozásában, illetve a tanulás és a memória zavaraiban. Sajnos ebben az esetben sem ismert, hogy milyen korban kezdődnek a tünetek az egyes fajták esetében.

Az ELTE Etológia Tanszékének kutatása a fenti kérdések közül próbál meg legalább néhányra fényt deríteni. A kutatók arra kérik tehát a kutyatulajdonosokat, hogy segítsék munkájukat az itt elérhető kérdőív kitöltésével. Az 5-10 perces kérdőív anonim, és az etológusok minden gazdától várják a válaszokat a kutya korától és fajtájától függetlenül.

Kommentek:

Top 0