• Krimi
Faktor

Több százan haltak meg a legvéresebb terrortámadásban

A legfrissebb hírek szerint 276-ra emelkedett a szomáliai fővárosban, Mogadishuban szombaton elkövetett kettős robbantás halálos áldozatainak száma.

Fotó: Europress / Mohamed ABDIWAHAB - AFP

Fotó: Europress / Mohamed ABDIWAHAB - AFP

A sérültek száma közel háromszáz, de sokuk állapota válságos, és akadnak köztük, akik a felismerhetetlenségig összeégtek. A hatóságok tájékoztatása szerint még folynak a mentési munkálatok,de nem zárják ki, hogy a halálos áldozatok száma tovább nő. A korábbi hírek még 237 halottról szóltak.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ilyen súlyos terrortámadás még sohasem történt az ország történetében. Az eddigi legsúlyosabb, 2011 októberében elkövetett robbantásban 82-en haltak meg és 120 megsebesültek. Akkor pokolgéppel megrakott teherautó hajtott neki egy kormányzati épületegyüttesnek.

  A szombati első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett bomba robbant fel. Több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt.

  Két órával később Mogadishu Madina nevű kerületében szintén egy autó rejtett pokolgép robbant.

  Eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a szomáliai hatóságok szerint az al-Shabaab iszlamista milícia áll a merénylet mögött. Az al-Kaidával szövetséges al-Shabaab visszaszorulóban van, de évek óta küzd azért, hogy iszlamista államot hozzon létre Afrika szarván.

  Kommentek:

  Top 16