• Tech
Faktor

Szokott wifire kapcsolódni? Ezekre nagyon ügyeljen

Van pár tippünk, amelyek betartásával csökkentheti az adatlopás esélyét.

Ma már nagyjából bármilyen forgalmas helyen ingyen van a nyilvános wifi, ez azonban nem mindig olyan jó dolog, mint hinné az ember. Ezek a hálózatok ugyanis nem túl biztonságosak, és nagy az adatlopás esélye, ha felcsatlakozunk rájuk. Mindig jobb, ha saját wifit, vagy a mobilhálózatot használ - de ha erre nincs lehetősége, mutatjuk, mire ügyeljen!

A Wired tökéletesen összegyűjtötte azokat a hibalehetőségeket, amelyek segítik az adathalászást. Erre az öt dologra tehát érdemes nagyon figyelni.

Kizárólag olyan wifire csatlakozzon, amit ismerA nyilvános wifiknek az a hátránya, hogy az ember nem tudja biztosan, ki üzemelteti őket, és mennyire biztonságosan. Ha kénytelen nyilvános hálózatra csatlakozni, inkább olyat válasszon, amelyről tudja, hogy honnan működtetik: egy kávézó, áruházlánc, közlekedési vállalat vagy üzlet wifije a legjobb választás, mert valószínűleg nem azért hozták létre, hogy ellopják az adatait. Persze azért ilyenkor is érdemes ellenőrizni, hogy biztosan ahhoz a céghez tartozik-e a hálózat, aminek mondja magát.

Csak https-oldalakat böngésszenA https egy olyan URI-séma, amely biztonságos http kapcsolatot jelöl. Tehát csak azokat az oldalakat látogassa meg, amelyeknek URL-címe előtt ez látható, mert az “s” betű a http után garantálja, hogy a wifin keresztül mások nem láthatják a szerver és a gép között cserélődő adatokat. A Google Chrome figyelmeztet, ha nem ilyen weboldalt látogat, de nem minden böngésző ilyen körültekintő.

Vigyázzon, mit oszt megA nyilvános wifik rendszerint bejelentkezés után működnek, ami azt jelenti, hogy személyes adatokat kell megadni, hogy hozzájuthasson a hálózathoz. Egy e-mail címet még megadhat, hiszen maximum leiratkozik a kéretlen levelekről, de ha már személyesebb információkat kell megadnia, érdemes átgondolni, megéri-e kockáztatni.

Olvassa el a felhasználási feltételeket Ezt a dokumentumot szinte senki nem olvassa el,  pedig a nyilvános wifiknél érdemes lenne. Ebben ugyanis egyértelműen leírják, hogy milyen adatokat fognak lekérni a hálózaton keresztül, ha pedig olyanokat, amelyeket nem szívesen oszt meg senkivel, akkor ne fogadja el a feltételeket, és ne használja a wifit.

Használjon VPN-tA VPN, vagyis virtuális magánhálózat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy megosztott vagy nyilvános hálózaton keresztül úgy küldjenek és fogadjanak adatokat, mintha számítógépeik közvetlenül kapcsolódnának a helyi hálózathoz. És ezt úgy teszi, hogy kódolja a gép és a szerver közötti információkat. Ha sokszor csatlakozik nyilvános hálózatokhoz, érdemes beruházni egy jó VPN-re, sokkal biztonságosabb lesz tőle a böngészés.

Kommentek:

Top 0