• Élet
Faktor

Kajacsatába fog az EU, leszámol a szójatejjel

Szigorú szabályok jönnek, a ma divatos termékek gyártóinak főhet a feje a bírósági ítélet miatt.

Az ételérzékenységek és a "clean eating" aranykorában nagyon népszerűek az olyan egészséges, laktózmentes termékek, mint a szójatej vagy a vegán sajtok. Hamarosan azonban már nem találjuk meg a boltok polcain ezeket a termékeket, mint ahogy mandulatejjel vagy tofusajttal sem találkozhatunk. Az EU ugyanis bekeményít, és egy új jogszabály révén megtiltja, hogy a tejterméket nem tartalmazó termékek is viselhessék a tej nevet - írja a Daily Mail.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az Európai Bizottság (EB) azután hozta meg ezt az ítéletet, hogy a trieri bíróság előzetes döntéshozatali kérelemmel fordult hozzá. Egy német gyártó, a TofuTown ugyanis egyes termékeinek olyan fantázianeveket adott, amiben a sajt vagy a tej szó is szerepelt, pedig semmilyen állati eredetű hozzávalót nem tartalmaznak. Ez egy tudatos döntés és jó mesterfogás, ugyanis a mai egészségtudatos emberek szívesen vesznek kisebb kalória tartalmú, egészségesebbnek tűnő termékeket, mint a hagyományos zsíros tejet vagy sajtot. A gazdákat viszont zavarta, hogy a rizs- vagy mandulatej kiszorítja a termékeiket a piacról – miközben ezek az italok valójában köszönőviszonyban sem állnak a tejjel.

  Az EB pedig a gazdák javára döntött, így megtiltotta, hogy a tejet, azaz tőgyváladékot vagy más állati zsiradékot nem tartalmazó termékeket tej, sajt vagy bármilyen tejtermékre utaló névvel illessenek. Ugyan a Tofu Town jelezte, hogy az általuk gyártott rizs- vagy éppen szójatej nem vezeti félre a vásárlókat, hiszen a hozzávalók között tisztán látszik, hogy nincs benne tej, az EB nem fogadta el ezt az indoklást.

  Az ítélet meghozatalát követően minden EU-tagállamnak át kell ültetnie az új jogszabályt – ez némi időt vesz igénybe, de hamarosan már a magyar boltokban is csak mandulaitalt és ehhez hasonló termékeket vásárolhatunk.

  Néhány termék azonban kivételt élvez – ha megfelel bizonyos előírásoknak. Egy 2013-as rendelet ugyanis meghatározza, hogy milyen mértékben kell egy terméknek állati zsiradékot tartalmaznia ahhoz, hogy megkaphassa például a vaj nevet. Így például a mogyoróvaj elnevezéstől még nem kell elbúcsúznunk – amennyiben az adott krémbe a mesterséges telítőanyagok helyett elegendő tejterméket kevernek az előállítók.

  Kommentek:

  Top 16