• Politika
Faktor

Szocialista párttag volt Pukli István

Az MSZP tagja volt Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója - ismerte el ő maga a Hír TV-nek nyilatkozva. 2012-es igazgatói kinevezése ellen gimnáziuma diákjai fekete ruhában tiltakoztak. 2014-ben a tanévzáróra a jobbikos Dúró Dórát hívta díszvendégnek.

A Hír Televíziónak azt mondta, 2007-ben Gyurcsány Ferenc miatt lépett ki a szocialista pártból.

Az 1998-as parlamenti választásokon az MSZP Tolna megyei listáján indult, de nem jutott be a parlamentbe.

Az MSZP-vel még a választás előtti évben, 1997. nyarán került kapcsolatba. Ahogyan választási bemutatkozó anyagában fogalmazott: a Fadd-Domboriban megrendezett közéleti táborban ismerkedett meg a Magyar Szocialista Párttal. „Ezen a nyáron lettem a tagja az Ifjú Szocialisták Mozgalomnak. 1997. október elején alakítottuk meg társaimmal a Mozgalom szekszárdi alapszervezetét” – írja.

2012-ben nevezték ki a Teleki Blanka gimnázium élére. Az iskolába járó diákok a szeptemberi tanévkezdés után nem sokkal feketébe öltözve tiltakoztak Pukli István igazgatói megbízása ellen, és azért is, mert az iskola – a diákok körében népszerű – igazgatóhelyettese, Rudas Péter korábbi igazgató Pukli kinevezése után felmondott. Ahogy akkor az Index beszámolt róla: az iskolát két cikluson át az akkor 53 éves Rudas Péter vezette. 2012 tavaszán a fenntartó – akkor még az önkormányzat – pályázatot írt ki az igazgatói posztra. Bár Rudas Péter pályázatát a szülői munkaközösség és a tanári kar jelentős többsége támogatta, a pályázat az illetékes bizottságban nem kapta meg a Fidesz-KDNP támogatását.

A másik – külső – pályázó, Pukli István addig csak általános iskolában tanított és vezetői gyakorlata sem volt. A májusi testületi ülésen a Fidesz-KDNP képviselői tartózkodtak a szavazásnál, így Rudas Péter nem kapta meg a szükséges többséget. Viszont a külsős pályázó Pukli sem: pályázatát érvényteleníteni kellett, mert éppen akkor szerezte meg a poszt betöltéséhez szükséges közoktatási vezetői végzettséget.

A képviselő-testület ezért júniusban újra kiírta a pályázatot, amelyen aztán augusztusban a 33 éves Pukli István nyert.

A 2013-14-es tanév végén egyébként a Teleki Blanka Gimnázium évzáró ünnepségének díszvendége Pukli István meghívására a Parlament Kulturális Bizottságának elnöke, a jobbikos Dúró Dóra volt.

Pukli László volt az az egyik iskolaigazgató, aki a hétvégi pedagógustüntetésen felszólalt, és többször bírálta a Klik-et. A Klik a héten különböző dokumentumokat kért az igazgatótól, szerinte teljesíthetetlen határidővel. Most videóüzenetetben beszélt, ebben idéz egy David Bowie-filmből is, "nincsen hatalmad felettem", ezt mondja.

Kerestük telefonján Pukli Istvánt, hagytunk neki üzenetet is, de egyelőre nem értük el.

Top 0