• Külföld
Faktor

Szobrot állítanak Madridban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékére

Ezt a madridi önkormányzati közgyűlés döntötte el.

Tény, hogy a magyarok áldozatát, akik 1956-ban a szabadságért harcoltak a szovjet tankokkal szemben Nagy Imre miniszterelnök vezetése alatt, mindig úgy tekintették, hogy magja volt azoknak az eseményeknek, amelyek elvezettek később a berlini fal leomlásához, a szovjet blokk felbomlásához, és a hidegháború végéhez

- mondta Pedro Corral konzervatív néppárti képviselő, aki szerint a spanyol főváros már korábban is helyet biztosított a kelet-európai szabadságért folytatott harc kulcsfontosságú történelmi eseményei emlékének.

Példaként említette a madridi Berlin-parkban álló emlékművet, amely tartalmazza az egykori Kelet- és Nyugat-Berlint elválasztó fal egy darabját is. Emellett felsorolt több nagyvárost Európából és a világból, ahol köztéri szobrot szenteltek a forradalom hősei és áldozatai emlékének.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A javaslat kitért arra is, hogy ebben az évben lesz a forradalom 60. évfordulója, így az emlékmű felállításával lenne egy hely a magyar közösség számára, ahol idén méltóképpen megemlékezhet.

    Az előterjesztést követően a közgyűlés minden frakciója néhány szóban megemlékezett az 1956-os hősökről és áldozatokról. Külön köszöntötték az ülésen Tóth-Zele József Madridban élő, volt '56-os forradalmárt, aki emigrálását követően az Atlético Madrid focistájaként lett ismert Spanyolországban.

    Az emlékműről szóló kezdeményezéssel Győri Enikő madridi magyar nagykövet kereste meg a fővárosi önkormányzatot, és csatolták a beadványhoz azt a csaknem ezer aláírást tartalmazó kérvényt is, amelyet a Madách Egyesület Madrid nevű hagyományőrző és kulturális non-profit szervezet gyűjtött országszerte, elsősorban a helyi magyar közösségtől.

    Az első elképzelések szerint a magyar emlékmű a Berlin-parkban lenne a legjobb helyen, de a végleges helyszínről még nem állapodtak meg. A szobor elkészítésére pedig pályázatot írnak ki.

    Top 16