• Tech
Faktor

Ennyiben különböznénk csak a robotoktól? Kiderült mi a legemberibb szó

A tudósok sem számítottak ilyen eredményre.

Képzeljük el, hogy egy humanoid robottal együtt álldogálunk egy bíró előtt, aki készen áll rá, hogy kettőnk közül halálra ítélje azt, aki nem ember, hanem gép. Mivel győznénk meg, hogy mi vagyunk a valódiak? - teszi fel a kérdést a Quibit.

Az MIT kutatói ezt a kérdést tették fel egy internetes kérdőívben ezer válaszadónak, és a kísérletet elnevezték Minimál Turing-tesztnek. A kitöltők olyan szavakkal jöttek elő, mint például „szeretet”, „könyörület” és „banán”, talán arra bazírozva, hogy a mesterséges intelligenciát nem programozták be efféle üres fecsegésre.

Úgy tűnik ez a legemberibb dolog.

Úgy tűnik ez a legemberibb dolog.

A kutatók azután kiemelték és párba állították a legnépszerűbb tippeket, és egy újabb online kérdőív keretében kétezer embert kértek meg, hogy találják ki, a párok tagjai közül melyiket mondta robot, és melyiket ember (jóllehet a párok mindkét tagját emberek jelölték).

A kettős kutatásban kiválasztott legemberibb kifejezésnek, meglepő módon, semmi köze nem volt az emberi érzelmekhez, egy egészen más típusú testi funkcióhoz kapcsolódik. A nyertes ugyanis az lett, hogy „kaki” (eredetiben: poop).

És ez nem vicc: az MIT-n kutató John P. McCoy és Tomer D. Ullman arra gyanakszik, hogy a káromkodások és más, érzelmek felébresztésére (és nem a leírásukra) szolgáló kifejezések, mint például – az anyanyelvi beszélők számára több kutatás szerint visszataszítóan hangzó, és állítólag bármilyen ártalmatlan mondatot mocskossá tevő – „nyirkos” (moist) kifejezés, ugyancsak bírnak ezzel az emberi kifejezőerővel. A Minimál Turing-teszt című tanulmányukat a Journal of Experimental Social Psychology című folyóirat novemberi számában publikálják.

Az interneten már elérhető absztraktban a szerzők azt írják, a teszt lehetőséget ad arra, hogy meghatározzák a vizsgálat első részében megadott szavak szemantikai struktúráját, és mennyiségi információkat szerezzenek arról, mekkora jelentőséget tulajdonítanak az emberek a szavak különböző attribútumainak.

Kommentek:

Top 0