• Külföld
Faktor

Szlovéniában lehet megnézni a Karosszékben ülő nőt

Megtalálták Budapesten az egyik leghíresebb szlovén festő, Ivana Kobilca (1861-1926) festményét. A régóta elveszettnek hitt Karosszékben ülő nő Magyarországon, a Szépművészeti Múzeum raktárában porosodott. A festményt Szlovéniában lehet megnézni a Nemzeti Galériában.

A szlovén nemzeti galéria állandó gyűjteménye jelenleg átrendezés alatt áll, s amikor majd január 27-én újra megnyílik egy felújított épületszárnyban, annak része lesz a Karosszékben ülő nő című, kedden Ljubljanába megérkezett festmény is a művész két másik híres alkotásával együtt.

Ferdinand Serbelj, a galéria kurátora szerint a budapesti Szépművészeti Múzeumtól kölcsönvett festménnyel együtt Kobilca párizsi korszakának legjavát tudják bemutatni az új kiállításon.

Fotó: Szépművészeti Múzeum

Fotó: Szépművészeti Múzeum

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ismeretlen nőt karosszékben ábrázoló festményt 1895-ben Budapesten állították ki Kobilca egy önarcképével együtt. A festő emlékiratai szerint az önarcképet meg akarta vásárolni Ferenc József, de azt Kobilca nem adta el neki, ehelyett vette meg a császár a Karosszékben ülő nőt, amelyet maga az alkotó az egyik legjobb munkájának tartott.

    A kiállítás után a festmény Budapesten maradt, de nem tudni pontosan, hogy később mi lett a sorsa. A Szlovén Nemzeti Galéria két éve elkezdett előkészíteni egy retrospektív kiállítást a szlovén realisták műveiből és a budapesti múzeum raktárában rábukkantak a festményre - írta az MTI.

    Top 16