• Külföld
Faktor

Ökológiai katasztrófa történt: rosszul vannak a helyiek, leégett egy gyár

Kilenc nappal azután, hogy Ljubljana mellett, Vrhnikában leégett egy kémiai anyagokat feldolgozó és tároló gyár, kiderült, hogy ökológiai katasztrófát okoztak a történtek. Ezt bizonyították a hatóságok által szerdán nyilvánosságra hozott talaj- és vízminta vizsgálatok is.

Miro Cerar szlovén kormányfő esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mindenképp meg kell találni a felelősöket és megfelelő intézkedéseket kell bevezetni.

"Az emberek nem rendelkeznek elég információval és még mindig félnek" - mondta Cerar, majd hozzátette: Vrhnikában és környékén óriási károkat okozott a katasztrófa.

A szlovén kormány által szerdán nyilvánosságra hozott laboratóriumi eredmények kimutatták, hogy a Tojnica folyóban - amely beleömlik a fővárost, Ljubljanát átszelő Ljubljanica folyóba - kihaltak az élő organizmusok. A vízben Atrazin gyomirtó szert, higanyt és fémet találtak. A környéken élők légzési problémákra panaszkodnak és fémes ízt éreznek a szájukban több mint egy héttel az eset után is.

A Kemis gyár több mint egy héttel ezelőtt éjszaka égett le, akkor senki sem sérült meg, de több száz tonna festék, lakk, elem, gyomirtó szer és más veszélyes kémiai anyag elégett.

Irena Majcen környezetvédelmi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: Szlovéniában korábban sosem fordult elő ehhez hasonló ökológiai katasztrófa. Megerősítette, hogy a gyárban nem tároltak radioaktív vagy más rákkeltő szereket - írja az MTI.

Kommentek:

Top 16