• Külföld
Faktor

Szlovénia és Szerbia éjféltől korlátozza a migránsok beengedését

Szlovénia éjféltől ismét szigorít migránsok beengedésének szabályain. Csak azokat engedi be, akiknek érvényes útlevelük és vízumuk van, vagy menedéket kérnének Szlovéniában.

Szerbia pedig bejelentette, hogy ezentúl hasonló korlátozásokat vezet be, mint az uniós országok. A szerb belügyminisztérium szerint az intézkedések a Macedóniával és a Bulgáriával közös határra vonatkoznak. Az RTS szerbiai közszolgálati televízió szerint ezzel gyakorlatilag lezárul a balkáni migránsútvonal.

Fotó: Europress-Rene Gomolj/AFP

Fotó: Europress-Rene Gomolj/AFP

A szlovén belügyminisztérium így próbálja visszaállítani a schengeni határok védelmét: éjféltől Szlovéniába csak azok léphetnek be, akiknek megvannak a szükséges dokumentumaik és az országban szeretnének menedéket kérni, vagy akik "humanitárius okokból" mennek oda. Ez egyben azt is jelenti, hogy éjféltől Szlovénia már nem tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát.

A szerb belügyi tárca közölte: nem engedheti meg, hogy a migránsok "befogadóközpontja" legyen, ezért vezet be hasonló korlátozásokat.  Az EU-török csúcson ugyan nem volt hivatalos bejelentés a nyugat-balkáni migránsútvonal lezárásáról, de a korlátozások arra utalnak, hogy vége a Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át Európába irányuló migrációnak.     

Top 0