• Belföld
Faktor

Ezért pusztul el kínok között a kutyája

Korábban a szívférgesség egzotikus betegség volt, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Európa mediterrán részein lehetett elkapni. Ma már azonban egyre több fertőzött kutya van Magyarországon is. A kórt a szúnyogok terjesztik, vagyis tőlük érdemes megvédenie kedvencét.

Szívféreggel eddig még a szakemberek is ritkán találkoztak – például, ha a család kutyája a spanyolországi vagy olaszországi nyaralás során megfertőződött a kórral. Mostanában azonban itthon is egyre terjed a betegség.

Csak néhány éve jelent meg Magyarországon a betegség.

Csak néhány éve jelent meg Magyarországon a betegség.

Dr. Bende Zoltán állatorvos, a kecskeméti Vet-Pet rendelő munkatársa a Baonnak elmondta:

Három évvel ezelőttig sem klinikai tünetet mutató kutyával nem találkoztunk, sem laborvizsgálattal visszaigazolt szívférges betegünk nem volt. Azóta viszont mind több a fertőzés szempontjából pozitívnak talált egyed. Rendelőnkben évente körülbelül 5-10 kutyánál diagnosztizáljuk a szívférgességet. Nem a legsúlyosabb eseteket, de volt köztük előrehaladott stádiumban lévő kutya is. Kecskemét és környéke, ha nem is járványtani góc, de mindenképpen a fertőzéssel érintett terület, miközben más régiókban még nem észlelték a szívférgességet. Délről lassanként beszivárgott hozzánk is ez a kór.
Fajtától, mérettől és kortól függetlenül támadnak a férgek a kutyusok szívére. Illusztráció.

Fajtától, mérettől és kortól függetlenül támadnak a férgek a kutyusok szívére. Illusztráció.

A betegség leginkább a kutyákat érinti, de akár cicánk is elkaphatja. Az állatba bejutott microfilariák vagyis a „féreggyerekek” több hónapig fejlődnek, mire elérik 10-30 centiméteres kifejlett méretüket.

Az férgek akár 7 évig is élősködhetnek a tüdőartériákban és a jobb szívfélben. Gátolják a vérkeringést, ezzel oxigénhiányt idéznek elő, mindez pedig pangásos szív-vagy májelégtelenséghez vezethet, ha pedig a férgek teljesen elzárják az eret, trombózis alakulhat ki.

A felnőtt férgek microfiláriák milliónyi egyedét „gyártják” le, és engedik a vérbe. A szívférgességet a szúnyogok terjesztik, mégpedig a betegséget hordozó kutya vérének kiszívásával. Így a vérszívó is fertőzővé válik, és máris továbbadja a kórt, ha megcsíp egy új kutyát.

A megelőzés a kulcsA betegség lefolyása akár több évig is eltarthat, a hordozó kutyáktól ezért tünetmentesen számos más társuk kaphatja el a szívférgességet.

A tünetek eleinte észrevehetetlenek. Később viszont a gazdinak feltűnhet, hogy a kedvence köhög, nehezen lélegzik, fáradékony, megnő a hasa, sárga vagy zöld lesz a nyálkahártyája. Ilyen tünetek esetén mindenképpen sürgősen állatorvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön, valóban szívférgességről van-e szó.

Bende Zoltán szerint a paraziták nem válogatnak a kutyák között, tehát bármelyik fajta megfertőződhet. Persze nagyobb veszélynek vannak kitéve azok az ebek, akiket gyakran sétáltatnak „szúnyogosabb” helyeken, például vízparton.

Ő sincs biztonságban. Illusztráció.

Ő sincs biztonságban. Illusztráció.

A szívférgességet az ember szerencsére nem kaphatja el érintéssel, de a szúnyogok révén az emberben is megtelepedhetnek a microfilariák. Kifejlett egyedekké nem nőnek meg, de a tüdőben kóros elváltozásokat okozhatnak, emellett a legkülönfélébb szervekben idézhetnek elő csomókat. Legtöbbször az arc és a szemtájék fáj miatta hosszú ideig.

Ha sikerül korán felfedezni a szívférgességet, és még klinikai tünetek sincsenek, a kutyák jó eséllyel meggyógyulnak, ha a gazdi betartja az állatorvos utasításait: megfelelően adagolja a gyógyszert, visszajár a kontrollokra. Azok a kutyák azonban, akiknek már tünetei is vannak, sokkal kisebb eséllyel tudnak meggyógyulni, szívműtétre is szorulhatnak.

A megelőzés érdekében érdemes a rutin védőoltások beadásakor vérvételt kérni, hogy az esetleges fertőzés mielőbb kiderüljön. Dr. Bende Zoltán azt is mondta, hogy fontos megelőzni a szúnyogcsípéseket, erre pedig rengeteg riasztó készítmény létezik, spray vagy nyakörv formájában.

Kommentek:

Top 0