• Külföld

Szívesebben látnám börtönben, mint a temetőben, mondta a terroristáról a testvére

Miközben a belga fővárosban a legmagasabb szinten van a készültség, a párizsiak továbbra is szörnyű terrortámadások hatása alatt vannak. A szökésben lévő terrorista testvére megint megkérte Salah Abdeslamot a tévében, hogy adja fel magát. Közben a világ más részein is aktívak a terroristák, Irakban játékbabákkal akartak gyerekeket ölni az Iszlám Állam gyilkosai, Kamerunban a Boko Haram robbantott.

Fotó: Europress / Loic Venance - AFP

Fotó: Europress / Loic Venance - AFP

Párizs: gyász és vallomásokPárizsban még mindig a múlt hét pénteki tragédia hatása hatja át a mindennapokat. A 130 ember életét követelő merényletek helyszíneit virágok és mécsesek borítják, sok hozzátartozó és más helybeliek gyászolnak még mindig az utcákon.

Eközben meghosszabbították Jawad Ben Dow letartóztatását – a férfiét, aki a terrortámadások kitervelőjének, Abdelhamid Abaudnak adta ki a lakását. Ezzel a férfi a leghosszabb, terrorizmushoz köthető nyomozás esetén kiszabható őrizetbe vétel alatt áll. Bár ő azt állítja, semmit nem tudott Abaud terveiről, a rendőrség ezt az állítást még mindig nem hiszi el.

Mohamed Abdeslam, Salah testvére a párizsi RBTF televízión keresztül újból arra kérte szökésben lévő bátyját, hogy adja fel magát. Azt mondta, szerinte Salah még mindig él, és szívesebben látná börtönben, mint a temetőben. Salah esélyeit viszont az is rontja, hogy nem csak a hatóságok, hanem valószínűleg az Iszlám Állam elől is menekül, mivel a terrortámadások során neki is fel kellett volna robbantania magát – ehelyett mindent hátrahagyva Brüsszelbe menekült.

Fotó: RBTF

Fotó: RBTF

Mohamed mindkét testvére részt vett a merényletsorozatban: a szökésben lévő Salahon kívül Ibrahim is a terroristákkal tartott: ő robbantott a Comptoir Voltaire Café-nál, ahol rajta kívül senki sem halt meg. A testvérei miatt a terrortámadások után Mohamedet is őrizetbe vették, de a rendőrség később elengedte, mert szerintük ártatlan. Mohamed elárulta a tévéinterjúban, hogy a testvérei körülbelül fél éve megváltoztak, de a család ekkor még nem gyanakodott.

„Ha a testvéred elkezd imádkozni, az még nem tűnik radikális változásnak. Ahogy az sem, ha felhagy az alkoholfogyasztással. Azt hittük, csak lehiggadtak és jobban tisztelik a vallást. Salah nagyon okos. Hiszem, hogy az utolsó pillanatban meggondolta magát, ezért nem robbantott.”

A legtöbb, 89 áldozatot követelő helyszínen, a Bataclan klubban az Eagles of Death Metal amerikai rockegyüttes adott koncertet a merényletek idejében. A csapat énekese, Jesse Hughes a Vice magazinnak nyilatkozott először a terrorakció óta: elmesélte, hogy az együttes öltözőjében is bújtak el koncertezők, de a terroristák mindegyiküket megölték, kivéve egy fiút, aki egy bőrkabát alatt rejtőzött el.

Németország pedig köszönetet mondott a franciáknak azért, amiért jelezték, hogy a keddi, német-angol barátságos meccsen terroristák három bombát is fel akartak robbantani a hannoveri stadionban – írja a Guardian. Ennek köszönhetően még időben törölni tudták a mérkőzést, és így senki nem sérült meg. Két másik bomba is robbant volna a focimeccs kapcsán: egy közeli buszmegállóban és a vasútállomáson is gyilkoltak volna a merénylők. Bombákat azonban nem talált a rendőrség, és letartóztatások sem történtek.

Fotó: Dado Ruvic - Reuters

Fotó: Dado Ruvic - Reuters

Irak: az Iszlám Állam gyerekeket robbantott volna felJátékbabákba rejtett bombákkal akart gyilkolni az Iszlám Állam Irakban, az általuk hitetlennek tartott síita zarándokoknak szánták. A babákat a siíták két szent városát, a Bagdadot és Kerbelát összekötő úton szerették volna elhelyezni. A céljuk ezzel az lett volna, hogy a zarándokokkal tartó gyerekeket magukhoz csalják, és mikor felvették volna a babákat, felrobbantak volna. A zarándokút egyre népszerűbb, tavaly több, mint 17 és fél millió hívő tette meg ezt az utat – nem véletlen, hogy az Iszlám Állam aktivistái potenciális célpontnak találták.

Kamerun: három nő is robbantottKezdenek tisztázódni a szombaton történt kameruni robbantások részletei. Négy öngyilkos merénylő ölt meg négy embert az akciós során – a terroristák nagy valószínűséggel a Boko Haram szélsőséges iszlamista terrorszervezet harcosai voltak. Előbb egy férfi robbantotta fel magát – vele együtt négy civil is meghalt. Rögtön ezután ugyanott a három női merénylő is robbantott, de túlságosan siettek, így senkit nem sikerült megölniük – írja a Guardian.

Top 0