• Belföld
Faktor

Rosszul érzik magukat tőle, mégis isszák a magyar fiatalok az energiaitalt

A Miskolci Egyetemen végeztek felmérést.

Az energiaitalok fogyasztása számos nem kívánt és nem ismert mellékhatással járhat együtt - ettől még persze nagy tételben fogynak. A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának kutatási eredményeit a Dívány ismertette.

Az energiaitalok a cukor, a B-vitamin és a színezőanyagok mellett számos gyógynövény-kivonatot és koffeint is tartalmaznak, utóbbit igen nagy mennyiségben. A hozzáadott természetes növényi alapú hatóanyagok pedig általában a guarana és a ginzeng.

Illusztráció.

Illusztráció.

A guarana a természetközeli népeknél magas koffein-, teofillin- és teobromintartalma miatt régóta használt, természetes stimulálószer. Az energiaitalokhoz adva erősíti a koffein serkentő jellegét. A keleti gyógyászatból eléggé jól ismert a ginzeng, amely teljesítményfokozóként a sportolók körében ugyancsak népszerű.

Fő komponense az energiaitaloknak a taurin is, amely az emberi szervezetben természetes formában is megtalálható kéntartalmú aminosav. Legnagyobb mennyiségben az agyban fordul elő, emellett azonban számos egyéb élettani folyamatban fontos szerepet játszik. Csakhogy míg az emberi szervezet számára napi 60 mg taurin bőven elegendő, addig az energiaitalok gyakran 1000 mg-ot is tartalmaznak, aminek elfogyasztása esetén hasmenéssel, rövid távú memóriavesztéssel, elvonási tünetekkel és a depresszió tüneteivel kell számolnunk.

A fiatalok egyre több energiaitalt fogyasztanak, nem törődve annak felsorolt negatív hatásaival. Ez derült ki legalábbis a Miskolci Egyetem nemrégiben publikált beszámolójából. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják az egészségügyi tanulmányokat folytató hallgatók energiaital-fogyasztási szokásait és egészségtudatosságát.

A vizsgálathoz 193 kitöltött kérdőívet vettek alapul, a válaszadók 91,2 százaléka nő, 8,8 százaléka férfi volt. A kitöltők kisebb aránya, 42,7 százaléka rendelkezett egészségügyi előképzettséggel, ami esetünkben egészségügyi szakközépiskolai végzettséget, illetve emelt szintű biológia érettségit jelentett.

A megkérdezettek döntő többsége, 95,3 százaléka kipróbálta már az energiaitalt - nem túl meglepő módon - a fáradtság érzésének leküzdésére, illetve az energikusság, a felfrissülés, vagyis az élénkítő hatás kedvéért. Az önbevallások alapján a hallgatók 6,5 százaléka fogyaszt energiaitallal egyidejűleg egyéb koffeintartalmú italt, 43,8 százalékuk pedig alkoholt.

A kérdőívet kitöltők fele (50,3 százalék) nem tapasztalt még mellékhatást energiaital-fogyasztást követően, a többiek viszont igen: a leggyakrabban heves szívdobogást és gyomorbántalmakat, néhányan pedig idegrendszeri tüneteket is észleltek. Ennek ellenére a mellékhatásokat érzékelők 50,9 százaléka mondta azt, hogy rosszulléte sem tartotta vissza ettől a szokástól. Pedig némi óvatosság nem ártana, hiszen a túlzott energiaital-fogyasztás több tragikus balesetet is okozott már az Egyesült Államokban, Kanadában és nálunk is.

Kommentek:

Top 0