• Külföld
Faktor

Ebben a faluban folyamatosan a járdán fetrengenek a részeg indiánok

Szinte biztos, hogy továbbra is árusíthatnak majd alkoholt abban a kis nebraskai településen, amely nagymértékű alkoholkereskedelmével az oglala-sziú törzs vezetői szerint hozzájárul a közeli indián rezervátum lakóinak súlyos alkoholizmusához.

A megyei hatóságok képviselői kedden egyhangúlag megszavazták, hogy az állam újítsa meg a Sheridan megyében lévő Whiteclay üzleteinek alkoholárusító engedélyét. A felülvizsgálatot még novemberben rendelték el, a végső döntés most az állami hatóságok kezébe került.

A mindössze tucatnyi állandó lakossal rendelkező település négy üzletében 2015-ben 3,5 millió doboznyi sört adtak el. Ennek nagy részét a szomszédos Pine Ridge rezervátumból érkező indiánok vették meg. A Whiteclaybe látogatók naponta láthatnak a szeméttel teli járdákon alkoholmámorban fetrengő vagy kéregető indiánokat. Sokan az utcán vagy elhagyott házakban élnek, gyakoriak a verekedések is. Az indián családok körében egyre elterjedtebb a magzati alkohol szindróma és a szegénység – írja az MTI.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Egyesek szerint az államnak anyagi érdeke az üzletek fenntartása, mivel 2016-ban csaknem 103 ezer dollár adóbevétele származott a whiteclayi szeszesital-értékesítésből.

  A Pine Ridge rezervátumban több mint 180 éve szigorúan tilos az alkoholfogyasztás, az ott élő oglala-sziúk mégis krónikus alkoholfüggők. Az indiánok szerint a szeszkereskedések jelentősen hozzájárultak ehhez.

  Az indiánok évekkel ezelőtt 500 millió dolláros kompenzációt követeltek sörfőzdéktől és kereskedőktől az egészség károsítása és egyéb következmények miatt. "Az alkohol szétzúzza a társadalmunkat. Ötből négy család küzd az alkoholizmussal" - fejtette ki akkor a törzs egyik vezetője.

  Illusztráció.

  Illusztráció.

  A rezervátumhoz tartozik az Egyesült Államok néhány legszegényebb területe. A törzs tagjainak várható élettartama nagyon alacsony, jóval az amerikai átlag alatt van. A rezervátum Dél-Dakotában, az Egyesült Államok legszegényebb megyéjében, Oglala Lakotában fekszik. A megye lakóinak csaknem fele a szegénységi küszöb alatt él.

  Az indiánok érdekeit képviselő aktivisták ez elmúlt években hevesen kampányoltak az üzletek bezárásáért. Felvonulásokat tartottak, tárgyaltak a nebraskai hatóságok képviselőivel, sőt utakat is lezártak, hogy feltartóztassák az alkoholszállítmányokat. 2013 májusában kirakatokat törtek be, megrongáltak két sörszállító járművet, kilyukasztották a kerekeiket. Harcba keveredtek rendőrökkel, akik az egyik szállítmány útját felügyelték.

  Az aktivisták továbbá felszólították a nebraskai hatóságokat, hogy állítsák vissza azt a 16 kilométer széles, nyolc kilométer hosszú védelmi zónát, amelyet 1882-ben alakítottak ki, hogy megvédjék a törzs tagjait a whiskycsempészektől. A zónát Theodore Roosevelt elnök 1904-ben rendelettel szüntette meg, és megnyitotta a területet a fehér telepesek és az alkoholkereskedelem előtt.

  Kommentek:

  Top 16