• Külföld
Faktor

A háború borzalmas arca: több ezer kisgyerek válik áldozattá

Egy vérző fejű, poros, riadtan néző, mezítlábas kisfiú fotója rázta meg a világot. Az öt éves Omrant egy lebombázott aleppói épületből mentették ki - az évek óta húzódó szíriai konfliktus több ezer kisgyerek életét változtatja pokollá.

A fotókat és videókat szíriai aktivisták osztották meg az interneten - amelyeket azóta több tízezren osztottak meg. Az öt éves Omran Daknís egy mentőautó hátuljában ül a szerda éjszakai bombázások után. Arról egyelőre nem tudni, mi történt a kisfiú családjával. A bombázásban hárman meghaltak, 12-en pedig megsebesültek - írja a BBC.

Ormant végül két másik gyerekkel és egy férfival együtt szállították a kórházba. A fejsérüléseit ellátták, az orvosok szerint nem szenvedett agykárosodást, hamarosan felépül, már el is engedték.

Az utóbbi hetekben felerősödtek az Aleppó környéki harcok, az orosz légierő támogatását élvező szíriai hadsereg próbálja kiszorítani a lázadókat a városból.

A közel-keleti ország második legnagyobb városa 2012 óta megosztott, nyugati felét a szíriai hadsereg, keleti részét felkelőszervezetek tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők július végén teljesen körbezárták Aleppó felkelők kezén lévő kerületeit, és azóta a lázadók több offenzívát indítottak az ostromgyűrű áttörésére.

Becslések szerint a 2011 óta dúló véres polgárháborúban több mint 300 ezren vesztették életüket, köztük több ezer gyerek.

Kommentek:

Top 0