• Külföld
Faktor

Szíriában járhatott az azonosított merénylő

Nem kizárt, hogy Szíriában járt tavaly a párizsi terrorcselekmények első, azonosított merénylője, akinek kilétét ujjlenyomata alapján állapították meg.

A híradásokban elhangzott a férfi neve is. Ismael Omar Mostefainak hívták, 29 éves francia állampolgár volt, és a Párizstól mintegy 35 kilométerre lévő Courcouronnes-ban lakott.

Francois Molins párizsi ügyész azt mondta, a férfi a fővárosi Bataclan klubban történt vérengzés egyik elkövetője volt. A robbanás következtében leszakadt ujját megtalálták a törmelék között, és lenyomatot vettek róla. A hatóságok most azt próbálják kideríteni, a férfi tavaly valóban járt-e Szíriában.

Mostefai már korábban is követett el bűncselekményeket. 2004 és 2010 között nyolcszor ítélték el, de egyszer sem kapott börtönbüntetést. 2010 óta rendőri megfigyelés alatt állt, de egyszer sem találtak arra utaló jelet, hogy terrorista összeesküvésben vett volna részt. A férfi rendszeresen látogatta a Chartres melletti Luce mecsetjét - írja az MTI.

Az öngyilkos merénylő apját és testvérét szombat este őrizetbe vették. Az apját a párizsi régió Romilly-sur-Seine nevű településen, a testvért Bondoufle településen vették őrizetbe. A rokonság más tagjainál is házkutatást tartottak.

Top 0