• Külföld
Faktor

Szíria: a béketárgyalások feltétele a civilek bombázásának felfüggesztése

A szíriai ellenzék képviselői közölték az ENSZ különmegbízottjával, hogy csak "bizalomépítő lépések esetén" hajlandók tárgyalni.

Az ellenzék azt akarja, hogy engedjék szabadon a bebörtönzött felkelőket, illetve függesszék fel a civilek lakta területek bombázását. A Reuters forrásai szerint az ellenzéki követelések összhangban vannak az ENSZ Biztonsági Tanácsának a szíriai válság rendezését célzó december 18-i határozatával. A szíriai felkelők konkrétan ezeknek a határozatoknak a végrehajtását követelik a tárgyalások előfeltételeként.

A követelések között van a felkelők irányítása alatt lévő területekre kiszabott blokádok feloldása és a humanitárius szervezetek szabad munkájának biztosítása, valamint a hordóbombák beszüntetése is. A Reuters forrásai szerint a szíriai felkelővezérek és ellenzéki politikusok, valamint Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott keddi találkozója jól zajlott le, egyetértettek a feltételekkel.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Fotó: Europress-Safin Hamed/AFP

    Fotó: Europress-Safin Hamed/AFP

         Az Aszad-rezsimnek és a felkelőknek az MTI szerint január 25-én Genfben kell először tárgyalniuk, hogy megpróbáljanak megállapodni az országban öt éve dúló polgárháború lezárásáról, amelyben már legalább negyedmillió ember halt meg.

    Top 16