• Külföld

Szinte lehetetlen kivédeni egy terrortámadást

A brüsszeli terrortámadás a biztonsági szakértők rémálmának megvalósulása volt: a merénylők nagy tömegbe vegyülve rendeztek vérfürdőt egy reptéren és egy metróállomáson. Az eset újból felhívta a szakemberek figyelmét arra, hogy az ilyen "könnyű célpontokat" nagyon nehéz megvédeni, ha a terroristák kis csoportja támadást indít.

A brüsszeli Zaventem reptér a terrortámadás után (Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP)

A brüsszeli Zaventem reptér a terrortámadás után (Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP)

A szakértők a könnyű célpontok közé sorolják még a buszokat, vonatokat, iskolákat, kórházakat, éttermeket és a bevásárlóközpontokat – minden olyan közterületet, ahol alacsonyabb fokú biztonsági intézkedések mellett sok ember sétál szabadon. Az amerikai szakértők már régóta aggódnak ezeknek a helyeknek a magas sebezhetősége miatt – írja az NBC News.

„Ha van egy elszánt terrorista, aki öngyilkos merényletet akar végrehajtani, akkor majdnem lehetetlen megelőzni az akcióját.” – mondta John Pistole, a Közlekedésbiztonsági Adminisztrációs Hivatal egykori munkatársa.

Ezt a forgatókönyvet a terroristák előszeretettel alkalmazzák, mert rengeteg halálos áldozattal járhat.

Brüsszelben két öngyilkos merénylő robbantott a Zaventem reptéren kedden, valamint a Maelbeek metróállomáson is bombával gyilkoltak a terroristák. A merényletben legalább 31 ember meghalt, és közel 260-an megsérültek. Novemberben egy összehangolt terrortámadás során az Iszlám Állam merénylői éttermekben és bárokban, koncertteremben és futballstadionban lövöldöztek és robbantottak – 130-an haltak meg a tömeggyilkosság során.

2005-ben Londonban a metróban és buszokon robbantottak, akkor 52 ember halt meg, hétszázan pedig megsebesültek. 2015 novemberében egy radikalizálódott házaspár 14 embert lőtt agyon és 21-et sebesített meg San Bernardinóban – az áldozatok száma sokkal magasabb lehetett volna, ha három csőbombájuk is felrobbant volna.

A törvényhozókat is kétségbe ejti a könnyű célpontok sebezhetősége.

„Egy épületet megtámadni csak egy dolog – egy könnyű célpontot sokkal fájdalmasabb. Csak besétálnak egy étterembe, ahol az emberek péntek esti vacsorájukat költik, és annyi embert ölnek meg, amennyit csak bírnak. Ugyanez a helyzet a koncerttermekben.” – mondta a párizsi terrortámadások után Kalifornia demokrata szenátora, Diane Feinstein.

A Stade de France a párizsi robbantások után (Fotó: Europress / Franck Fife - AFP)

A Stade de France a párizsi robbantások után (Fotó: Europress / Franck Fife - AFP)

Az amerikai külügyminiszter, John Kerry is hasonló aggodalmat fejezett ki a könnyű célpontokkal kapcsolatban – szerinte az öngyilkos merénylők kihasználják ezeknek a helyszíneknek a véletlenszerűségét: bármelyik olyan pontot választhatják, ahol egyszerre sok gyanútlan ember tartózkodik.

„Bevásárlóközpont, éttermek – bárhol. Az ötlet lényege az, hogy folyamatos rettegésben éljünk, amiért komoly veszélyben vagyunk, emiatt pedig kényszerüljünk életmódváltásra, változtassuk meg a döntéseinket.” – mondta Párizs után Kerry.

A brüsszeli terrortámadás hatására világszerte fokozták a repterek biztonsági készültségét. Az amerikai belügyi szakértők szerint annak kicsi az esélye, hogy a terroristák most egy újabb repteret támadjanak meg – sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy radikalizálódott emberek maguktól hajtsanak végre támadást, mint történt az San Bernardinóban is.

Szakértők szerint a reptereknek az a része, amely még a biztonsági zónákon kívül esik, legalább olyan sebezhető, mint egy bevásárlóközpont – és bár elrettentésképp mindenhol fokozták a biztonsági erők jelenlétét, lehetetlen, hogy a rendőrség minden egyes könnyű célpontot ellenőrizzen és védjen.

„A legtöbb terrorista kisokosa szerint előbb felmérik az egyes célpontok nehézségét, és ha nem látják a fegyveres ellenőrzés jelét, akkor a biztonsági rést felismerve lehetséges könnyű célpontként jelölik meg a helyszínt.” – mondta John Halinski, a Közlekedésbiztonsági Adminisztrációs Hivatal egykori munkatársa.

Halinski szerint így az a megoldás, hogy mindenhol láthatóan meg kell növelni a biztonsági erők jelenlétét. Szakértők szerint a civil lakosságnak is különösen ébernek kell lennie, ha olyan területeken vannak, amelyek könnyű célpontok lehetnek. Az odafigyelésnek érdemes folyamatosnak lennie, és kiterjedni minden apró változásra is, amelyet a biztonsági erők jelenlétében tapasztalnak.

„Tudom, hogy közhely, de én hiszek benne: ha látsz valamit, mondd el.” – mondja Halinski.

Arról, hogy hogyan vált Brüsszel a terroristák európai központjává, itt írtunk bővebben. Itt pedig arról olvashat, hogy mit tehettek volna a brüsszeli hatóságok a terrortámadás megelőzése érdekében.

Top 0