• Autó
Faktor

Ellenőrizze autóját: ha szerepel a listán, nagyon könnyen ellophatják

Az autótolvajok körében modern módszerek terjednek.

A kulcs nélküli használat kényelmesebbé teheti az autózást, de komoly biztonsági kockázatot rejt magában - figyelmeztet a HVG.

A drágább, jobban felszerelt autókhoz ma már ingyen szokott járni, az elérhető árú modellekhez pedig általában felár ellenében lehet úgynevezett keyless funkciót rendelni. Ennek lényege, hogy a digitális kulcsot nem kell kivenni a zsebünkből, és a kocsi közelébe lépve magától kinyílik az ajtó zárja, az autóban helyet foglalva pedig elegendő rányomni a start gombra, és máris beindul a motor.

Illusztráció.

Illusztráció.

Sajnos azonban az autótolvajok némi hackertechnikát bevetve relatíve könnyen kijátszhatják a kulcs nélkül nyitható/indítható autók biztonsági rendszerét. A német autóklub, az ADAC a közelmúltban 237 különböző keyless funkciós járművet vizsgált meg, és kiderült, hogy ebből 230 teljesen védtelen a rosszindulatú támadások ellen.

Az ADAC tesztjei szerint csak a Jaguar I-Pace-ek, az új Land Rover Discoveryk, illetve az új Range Roverek tulajdonosai érezhetik teljes biztonságban az autójukat, azokat ugyanis a legmodernebb UWB (Ultra Wide Band) technológiával vértezték fel. A kipróbált autók teljes listája itt érhető el.

Amíg a gyártók nem lépnek, addig az autósok annyit tehetnek, hogy megpróbálják kikapcsolni a keyless funkciót. Ezt egyes régebbi Mercedesek esetében a távirányító zárológombjának kétszeri gyors egymás utáni megnyomásával lehet megoldani, egyes Mazda és Peugeot típusok esetében pedig a szervizekben lehet inaktiváltatni a rendszert.

A BMW és a Mercedes egyes új modelljeinek digitális kulcsába mozgásérzékelőt is szerelnek, és az eszköz csak akkor sugározza az ajtók nyitásához, illetve a motor indításához szükséges jeleket, ha a kulcs mozgásban van. Magyarul az otthon a bejárati ajtóhoz közeli fiókban mozdulatlanul heverő kulcs nem sugároz, és annak jeleihez nem tudnak hozzáférni a tolvajok. Vagyis nincs olyan jel, amit felerősítve gyerekjáték egyszerűségű ellopni a nagy értékű gépjárműveket.

Javasolt egyébként a kulcsot az otthonunk bejáratától távol és/vagy egy kiváló szigetelést biztosító fémdobozban tárolni. Szakértők szerint az alufóliába történő becsomagolás nem nyújt 100 százalékos védelmet.

Kommentek:

Top 0