• Kultúra

A 125. Frankenstein-terv

Mundruczó Kornél (a Fehér isten című film rendezője) Frankenstein-terv című rendezését 9 éve mutatták be és most, május 8-án a Trafóban ünnepli a 125. előadását. "De tulajdonképpen mi is ez az egész? Valóságshow? Installáció? A válasz: fiktív történet, amely egy hétköznapinak tűnő társadalmi drámából egyik pillanatról a másikra véres krimivé változik" - írja az előadásról egy litván újság.

Az előadásnak világszerte hatalmas sikere van: eddig húsz fesztiválon és színházban vendégszerepelt, Strasburgtól kezdve Brüsszelen át egészen Athénig bejárta Európát, sőt még Ázsiába, Szöulban is vendégszerepelt. Az Orczy-kert, egy ferencvárosi bizománybolt és az Élesztő kézműves söröző után ismét új, titokzatos térben láthatjuk majd megelevenedni a Frankenstein-tervet május 7. és 15. között, hat alkalommal.

Kinek a bűne, ha odakozmál egy élet? Mikor kezdődik és hol ér véget egy apa-fiú viszony? Hova vezet a gyilkos szeretetlenség, avagy elkerülhető-e a végzet?

Egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel szembesít a Proton Színház Frankenstein-terv című előadása.

„Miért fontos nekem ez az előadás? Az embervadászat miatt. A szörnycsapat miatt. Viktória, Husi, Natasa és a többiek miatt” – mondta róla Rába Roland, színész.

Az előadás központi témája pedig, hogy mit tehet, és mit nem tehet a „más ember” egy helyen, ahol mi, a „többség” fogalmazzuk meg lakóhelyünk, pozíciónk, sikerünk és sikertelenségünk tükrében, hogy mi a másság.

„A Proton Színház életében kiemelten fontos szerepet tölt be a Frankenstein-terv. Ez volt az első előadásunk, sőt tulajdonképpen megalakulásunkat is ennek a darabnak köszönhetjük. Nagy utat jártunk be akár a térképben, akár időben és különösen nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy függetlenként a 125. előadást ünnepelhetjük most!” – mondja Mundruczó Kornél, az előadás rendezője, a Proton Színház művészeti vezetője.

A bemutató 2007-ben volt, a volt Bárka Színház melletti konténerben, azóta folyamatosan új, különleges, titokzatos helyszíneken játsszák az előadást.

Mundruczó Kornél rendező, a Proton Színház művészeti vezetője (Fotó: Wikipédia)

Mundruczó Kornél rendező, a Proton Színház művészeti vezetője (Fotó: Wikipédia)

Mundruczó Kornél így vall az előadásról: "Filozófiai értelemben szerintem a fasizálódás lényege a félelemmel vegyes irigység. Szándékom szerint ezt a folyamatot kell a nézőnek az előadás alatt minél valódibb módon megélnie.  Amivel pedig végső soron szembe kell nézni, hogy mindennapi gyilkosságainkat és elutasításainkat nem a praktikum szüli, hanem a kínzó irigység és később a még kínzóbb megbánás, hogy nem tudtuk felvenni a harcot a "szörnnyel". Hogy ő volt igazabb és erősebb nálunk. Ebben a felismerésben van a katarzis lehetősége. Ehhez az előadásnak olyan ajtókat kell döngetnie, ami túl van az értelem páncélajtóján."

Az előadást számos díjjal is elismerték. Rögtön bemutatása után elnyerte a POSzT Legjobb előadásáért járó díját és a közönség díját, 2010-ben pedig a belgrádi BITEF Fesztivál különdíját, emellett mind a nemzetközi, mind a hazai sajtóban beszédtéma volt. Például a francia Liberation így írt az előadásról:

"A magyar Proton Színház darabja egy konténerben játszódik. A Frankenstein-terv műfaji kavalkád: politikai mese, melodráma, véres krimi, mozi a színházban, ahol a váratlanság élménye mindent legyőz.”

2010-ben pedig A szelíd teremtés - Frankenstein terv címmel film is készült belőle, szintén Mundruczó Kornél rendezésében.

Az előadás szereplői: Spolarics Andrea, Rába Roland, Mezei Kinga, Derzsi János, Terhes Sándor, Stork Natasa, Orth Péter, Kiss Ágota

Top 0